ΊΔΡΥΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΤΕΚ
Γενικά
Η επαρκής συνταξιοδοτική προστασία είναι μία από τις βασικές επιδιώξεις της κοινωνικής πολιτικής του σύγχρονου κράτους, δεδομένου ότι οι συντάξεις αφορούν και επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο ενός συνεχώς αυξανόμενου ποσοστού του πληθυσμού.
Στην Κύπρο, η μόνη ουσιαστική συνταξιοδοτική προστασία για ελεύθερους επαγγελματίες και για πολλά από τα μέλη του ΕΤΕΚ είναι το Γενικό Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΣΚΑ). Το ΓΣΚΑ προσφέρει βασική και συμπληρωματική σύνταξη αφυπηρέτησης για τον ασφαλισμένο και τα εξαρτώμενα του. Το ύψος της συνολικής σύνταξης δεν μπορεί από μόνο του να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες ενός συνταξιούχου.
Η υλοποίηση του στόχου αυτού, μετά από απαίτηση των μελών του Επιμελητηρίου, πιστεύουμε ότι καλύπτει βασικές ανάγκες των Μηχανικών λειτουργώντας στη βάση της καθολικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών.
Η φοροαπαλλαγή των εισφορών, και η προσφορά τακτικής μηνιαίας σύνταξης, η οποία θα αναπληρώνει σημαντικό ποσοστό των αποδοχών πριν την αφυπηρέτηση, είναι πιστεύουμε σημαντικά κίνητρα για την επιτυχία του Ταμείου.
Γενικό Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η κατηγορία στην οποία κατατάσσονται τα μέλη του ΕΤΕΚ για σκοπούς ασφάλισης είναι αυτή των επιστημονικών επαγγελμάτων. Με βάση τα ισχύοντα σήμερα, ένα μέλος του ΕΤΕΚ που αναμένεται να εισφέρει στο ΓΣΚΑ για 35 χρόνια, εξασφαλίζει στο 63ο έτος σύνταξη που αναπληρώνει το 45% περίπου του δηλωθέντος εισοδήματος του. Το ποσοστό αναπλήρωσης (συνολική σύνταξη ως προς εισόδημα πριν την αφυπηρέτηση) εκφράστηκε ως προς το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς εισφορών στο ΓΣΚΑ. Το πραγματικό εισόδημα ενός ελεύθερου επαγγελματία αναμένεται να είναι υψηλότερο, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το χάσμα μεταξύ εισοδήματος πριν την αφυπηρέτηση και σύνταξης του ΓΣΚΑ κατά την αφυπηρέτηση. Έτσι, το συνταξιοδοτικό εισόδημα δεν αναμένεται από μόνο του να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των μελών του ΕΤΕΚ μετά την αφυπηρέτηση.
Ταμείο Σύνταξης ΕΤΕΚ
Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης προσπάθειας του ΕΤΕΚ για ανάπτυξη και προσφορά και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για πρόσθετη συνταξιοδοτική προστασία, το Γενικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ αποφάσισε τη δημιουργία Ταμείου Σύνταξης. Το Ταμείο θα είναι ανεξάρτητο του ΓΣΚΑ και τα ωφελήματα του ΓΣΚΑ δεν επηρεάζονται. Στόχος του Ταμείου είναι να συμπληρώσει τη σύνταξη από το ΓΣΚΑ και να εξασφαλίσει την επάρκεια των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των μελών του ΕΤΕΚ.
Η προσπάθεια ξεκίνησε στα τέλη του 2007. Στο πρώτο στάδιο των εργασιών είχε αποσταλεί προς τα μέλη του ΕΤΕΚ σχετικό ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου είχαν συλλεχθεί οι απόψεις και προτιμήσεις των μελών σχετικά με το Ταμείο Σύνταξης. Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου αναλύθηκαν, και oι σύμβουλοι αναλογιστές που προσλήφθηκαν για το σκοπό αυτό, προχώρησαν στον σχεδιασμό του Ταμείου.
Ο προκαταρκτικός σχεδιασμός παρουσιάστηκε στη Διοικούσα και στο Γενικό Συμβούλιο και αφού συμφωνήθηκε το γενικό πλαίσιο, οι σύμβουλοι προχώρησαν στην εκπόνηση της Αναλογιστικής Μελέτης για καταγραφή του κόστους. Με την έγκριση της Αναλογιστικής Μελέτης, συντάχθηκαν λεπτομερείς κανονισμοί.
Με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει, και για σκοπούς δημιουργίας ενός Ταμείου που να είναι βιώσιμο. η συμμετοχή στο Ταμείο Σύνταξης θα είναι υποχρεωτική για όλα τα μέλη του ΕΤΕΚ, εξαιρουμένων των μελών που κατέχουν συντάξιμη θέση στην υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή σ’ οποιαδήποτε αρχή τοπικής διοίκησης ή άλλο οργανισμό δημοσίου δικαίου. Επίσης, θα εξαιρούνται τα μέλη του ΕΤΕΚ που είναι άνω των 60 ετών κατά την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ταμείου.
Χρηματοδότηση/ Εισφορές Ταμείου
Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τακτικές μηνιαίες εισφορές των μελών.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό που έγινε ένα μέλος του ΕΤΕΚ θα καθίσταται μέλος του Ταμείου μετά τους πρώτους 12 μήνες από την έκδοση της πρώτης άδειας άσκησης επαγγέλματος και έτσι η υποχρέωση για καταβολή εισφορών θα ξεκινά μετά τους 12 μήνες. Επίσης, η εισφορά για το δεύτερο και τρίτο έτος από την εγγραφή ως μέλος του ΕΤΕΚ, θα είναι το ήμισυ της κανονικής τακτικής εισφοράς. Η μηνιαία εισφορά είχε αρχικά οριστεί στα €171, με στόχο να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αναπλήρωση του τελευταίου μισθού.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι, με βάση και τις απόψεις των μελών που έχουν υποβληθεί το ύψος της εισφοράς θα επανεξεταστεί.
Σημειώνεται επίσης ότι η εισφορά θα αναπροσαρμόζεται ετησίως με την αλλαγή των βασικών ασφαλιστέων αποδοχών δυνάμει του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν θα αυξάνεται πέρα από 4%.
Οι εισφορές αναμένεται να απαλλάσσονται από τον Φόρο Εισοδήματος. Για το σκοπό αυτό θα γίνει σχετική αίτηση στον Έφορο, η οποία αναμένεται να εγκριθεί.
Ωφελήματα Ταμείου
Το Ταμείο θα προσφέρει τα ακόλουθα ωφελήματα: συντάξεις γήρατος, αναπηρίας, χηρείας, τέκνων και εφάπαξ πληρωμές από ειδικό λογαριασμό. Το Ταμείο θα προσφέρει συντάξεις γιατί θεωρούμε ότι η χρήση των εφάπαξ ωφελημάτων δεν συντελεί στην αποτελεσματική συμπλήρωση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος αφού συνήθως ξοδεύεται αμέσως μετά την αφυπηρέτηση.
Η κανονική ηλικία αφυπηρέτησης θα είναι το 65ο έτος της ηλικίας με επιλογή πρόωρης αφυπηρέτησης από το 60ο, με αναλογιστική μείωση. Θα επιτρέπεται και η αναβολή συνταξιοδότησης μέχρι τα 70 με ανάλογη όμως αύξηση.
Το μηνιαίο ύψος της σύνταξης γήρατος που θα καταβάλλεται για περίοδο εισφορών 35 ετών (με βάση την εισφορά ύψους €171 που είχε αρχικά οριστεί) είναι τα €1.100.
Για μικρότερη ή μεγαλύτερη περίοδο εισφορών το ποσό αυτό μειώνεται ή αυξάνεται ανάλογα (π.χ. για 30 χρόνια εισφορών, το ποσό μειώνεται κατά 30/35). Η σύνταξη θα αναπροσαρμόζεται ετησίως με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (δεν θα αυξάνεται όμως πέραν του 2,5%).
Η σύνταξη θα αυξάνεται ετησίως και το 50% θα μεταφέρεται στη χήρα και εξαρτώμενα σε περίπτωση θανάτου του μέλους.
Η σύνταξη αυτή, σε συνδυασμό με τη σύνταξη του ΓΣΚΑ, θα μπορεί να αυξήσει το ποσοστό αναπλήρωσης που εξασφαλίζεται στο ΓΣΚΑ από 45% μέχρι και στο 70%.
Για σκοπούς σύγκρισης των εισφορών που θα πληρώνει το μέλος και των ωφελημάτων που θα λαμβάνει, παρουσιάζουμε στον ακόλουθο πίνακα τη σύγκριση των συνολικών εισφορών και των συνολικών συντάξεων που αναμένεται να λαμβάνει το μέλος και τα εξαρτώμενα του. Η συσσωρευμένη αξία των συντάξεων θα είναι μεγαλύτερη από αυτή των εισφορών.
Σημειώνεται ότι, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με το ύψος της εισφοράς, θα υπάρχει ανάλογη μείωση της μηνιαίας σύνταξης)
|
Ηλικία Σήμερα (δημιουργία σχεδίου) |
Ηλικία Αφυπηρέτησης |
Μηνιαία Εισφορά σήμερα (αυξάνεται 4% ετησίως) |
Μηνιαία Σύνταξη στα 65 (αυξάνεται 2% ετησίως) |
Συσσωρευμένη αξία εισφορών (ηλικία 65) |
Συσσωρευμένη αξία μελλοντικών συντάξεων (ηλικία 65) |
|
30 |
65 |
€171 |
€2.200 |
330.100 |
373.500 |
Για τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας, ο υπολογισμός θα είναι ο ίδιος, θα προστίθενται όμως επιπλέον εισφορές. Για κάθε 3 μήνες εισφοράς, θα προστίθεται ένας μήνας πραγματικών εισφορών.
Ενημερωτικές εκδηλώσεις
Για σκοπούς πληρέστερης ενημέρωσης των μελών του Επιμελητηρίου έχουν διοργανωθεί σχετικές παρουσιάσεις, κατά επαρχία, όπου παρουσιάστηκαν με λεπτομέρεια οι πρόνοιες λειτουργίας του Ταμείου. Οι εκδηλώσεις έχουν ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία και με συνολική προσέλευση περίπου 400 μελών του Επιμελητηρίου.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου και τον Αναλογιστή στον οποίο ανατέθηκε το έργο να παρουσιάσουν τις πρόνοιες του Σχεδίου και να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν.
Απόψεις μελών ΕΤΕΚ
Με βάση τα πιο πάνω, οι απόψεις, ανησυχίες και εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί προς το ΕΤΕΚ γραπτώς αλλά και μέσα από τις εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί, έχουν καταγραφεί και έχουν περιληφθεί στον Πίνακα με Απόψεις/ Εισηγήσεις Σχόλια μελών ΕΤΕΚ σε σχέση με το Ταμείο Συνταξιοδοτικών Παροχών για τα μέλη του ΕΤΕΚ.
Επόμενες Ενέργειες
Σε συνέχεια των ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν, το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής ημερομηνίας 13 Απριλίου καθώς και σε συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου ημερομηνίας 27 Απριλίου.
Με βάση τις σχετικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί, όλες οι παρατηρήσεις, απόψεις, σχόλια, προβληματισμοί και εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί θα προωθηθούν στον Αναλογιστή του ΕΤΕΚ ώστε να δοθούν οι κατάλληλες διευκρινήσεις, σχόλια αλλά και οι απόψεις του σε σχέση με τα ζητήματα που εγείρονται.
Περαιτέρω έχει ζητηθεί από τον Αναλογιστή όπως υποβάλει τις εισηγήσεις του όσον αφορά τυχόν τροποποίηση προνοιών του Σχεδίου που έχει ετοιμαστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των μελών του ΕΤΕΚ.
Υποβολή Σχολίων, Παρατηρήσεων και Εισηγήσεων από τα μέλη του ΕΤΕΚ
Τα μέλη που επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Cyprus@etek.org.cy τυχόν παρατηρήσεις, απόψεις, σχόλια, προβληματισμούς και εισηγήσεις, πέρα των όσων έχουν κατατεθεί και καταγράφονται πιο κάτω.
Για σκοπούς καλύτερου χειρισμού των σχολίων που υποβάλλονται και με στόχο να διευκολυνθεί ο χειρισμός από το ΕΤΕΚ τα μέλη του ΕΤΕΚ παρακαλούνται όπως μελετούν πρώτα το κείμενο που αφορά την παρουσίαση των βασικών προνοιών του Σχεδίου που έχει ετοιμαστεί καθώς και τη σχετική παρουσίαση του αναλογιστή στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν.
Σχετικό Υλικό