English Version Ελληνική Έκδοση Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Επικοινωνία Facebook Youtube LinkedIn
Εξειδικευμένη Αναζήτηση 
Ποιότητα
Αμεροληψία
Επιστημονικότητα
Τεκμηρίωση
Παρεμβατικότητα
Back

Το ρόλο που διαδραματίζει η επιστήμη στην καθημερινή μας ζωή θα αναδείξουν επιστήμονες στη διάρκεια του πρώτου Μεσογειακού Φεστιβάλ Επιστήμης που θα πραγματοποιηθεί στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στη Λεμεσό το διάστημα 3-6 Δεκεμβρίου .

 

Το Φεστιβάλ αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας 2015» του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας η οποία άρχισε στις 30 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου.

 

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ. Βασίλης Τσάκαλος, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), είπε ότι το Μεσογειακό Φεστιβάλ Επιστήμης είναι μια μεγάλη γιορτή η οποία θα φέρει στον ίδιο χώρο το ευρύ κοινό με μεγάλο αριθμό επιστημόνων, οι οποίοι θα αναδείξουν τον ρόλο που παίζει η επιστήμη στην καθημερινή μας ζωή, στην κατανόηση του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε, στην τεχνολογία, στην καινοτομία, στην τέχνη και στον πολιτισμό.

 

Πρόσθεσε ότι παρότι το Ίδρυμα ασχολείται εδώ και χρόνια με πολλές δράσεις επικοινωνίας της Επιστήμης, όπως η γνωστή σειρά εκδηλώσεων «Βραδιά του Ερευνητή», η ιδέα για οργάνωση μία εκδήλωσης με τη μορφή του Φεστιβάλ, προήλθε από μια ομάδα νέων ανθρώπων που ασχολούνται με την επικοινωνία της επιστήμης, οι οποίοι δημιούργησαν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Science Communication Cyprus (SciCο).

 

Οπως είπε, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, ως ο αρμόδιος φορέας προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο, αγκάλιασε την πρωτοβουλία, και συνδιοργανώνει μαζί με τη SciCo το Φεστιβάλ, συνδυάζοντας τις πετυχημένες εκδηλώσεις του «Εβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας» και «Βραδιά του Ερευνητή» με το Φεστιβάλ Επιστήμης.

 

Στο Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν ερευνητές και επιστήμονες από το σύνολο σχεδόν των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κύπρου ενώ σημαντική παρουσία θα έχουν και ιδιωτικές πρωτοβουλίες επικοινωνίας της επιστήμης καθώς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

 

Ερωτηθείς πώς μπορεί το Φεστιβάλ αυτό να συμβάλει στις προσπάθειες για ανάπτυξη των επιστημών και της επικοινωνίας τους στην Κύπρο, ο Δρ Τσάκαλος είπε στο ΚΥΠΕ ότι το Φεστιβάλ Επιστήμης έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πρωτοβουλιών που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια τόσο από το ΙΠΕ όσο και από άλλους οργανισμούς και έχουν στόχο την εξοικείωση του κοινού με την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη.

 

“Η διοργάνωση και προβολή τέτοιων δραστηριοτήτων φέρνουν την επιστήμη πιο κοντά στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Η επεξήγηση με απλό τρόπο φαινομένων που συμβαίνουν γύρω μας προσδίδει άλλο νόημα σε απλές καθημερινές δραστηριότητες καθώς και σε γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή μας” είπε.

 

Εξάλλου, ανέφερε, η επικοινωνία της επιστήμης συμβάλλει στη δημιουργία κουλτούρας κατανόησης και ευαισθητοποίησης για τα επιστημονικά θέματα και λειτουργεί ενισχυτικά στην κινητοποίηση νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με την επιστήμη και την έρευνα ως επαγγελματικές επιλογές.

 

“Σε σχέση με το τελευταίο επιτρέψτε μου να αναφέρω ως παράδειγμα τον διαγωνισμό επικοινωνίας της επιστήμης «Famelab», που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου, με την υποστήριξη του ΙΠΕ από το 2011 καθώς και τον αντίστοιχο διαγωνισμό S-Factor που συνδιοργανώνουν το ΙΠΕ με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου για μαθητές σχολείων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιστήμης” σημείωσε.

 

Πρόγραμμα του Φεστιβάλ
-----------------------

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ καλύπτει όλο το φάσμα των επιστημών και περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως έκθεση με πάνω από 50 περίπτερα με διαδραστικές δραστηριότητες και πειράματα επίδειξης, σεμινάρια και ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες της Κύπρου και του εξωτερικού, όπως ο Δρ Σταμάτης Κριμιζής, εκθέσεις τέχνης, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες κ.ά.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει φέτος η «Μέρα του Ερευνητή», μετεξέλιξη της πετυχημένης σειράς εκδηλώσεων «Βραδιά του Ερευνητή» που οργανώνει εδώ και πολλά χρόνια το ΙΠΕ. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις και την διαδραστική έκθεση θα επισκεφτούν 2000 μαθητές.

Στο πρόγραμμα τις Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας περιλαμβάνονται εκδηλώσεις που προγραμματίζουν αριθμός ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου οργανώνει την 1η Δεκεμβρίου την «Ανοικτή Ημέρα Έρευνας 2015». Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα διοργανώσει στις 2 Δεκεμβρίου εκδήλωση με θέμα «Έρευνα + Καινοτομία = Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα. Η σύγχρονη εξίσωση» και την ίδια ημέρα το Πανεπιστήμιο Frederick την εκδήλωση «Μαθητές στο Πανεπιστήμιο: Ανοίγοντας ορίζοντες στην Έρευνα» και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας ενημερωτική εκδήλωση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

Στις 3 Δεκεμβρίου, ερευνητές του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής θα δώσουν διάλεξη με θέμα «Διάγνωση-Έρευνα-Εκπαίδευση: Βασικοί πυλώνες καινοτομίας». Τέλος καθόλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.mediterraneansciencefestival.com

Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας της Εβδομάδας Ερευνας και Καινοτομίας.

Tags: Έρευνα, Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Cyta RCB Bank Modesoft

 
Το ΕΤΕΚ στον Τύπο
Εγγραφή στο Newsletter
Πληρώστε ηλεκτρονικά τη συνδρομή σας.

 

Copyright © ETEK 2018 All Rights Reserved
Disclaimer | Privacy