English Version Ελληνική Έκδοση Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Επικοινωνία Facebook Youtube LinkedIn
Εξειδικευμένη Αναζήτηση 
Ποιότητα
Αμεροληψία
Επιστημονικότητα
Τεκμηρίωση
Παρεμβατικότητα
Back

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Χώρων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MONUMENTS AND SITES –ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων και Χώρων. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για τον σκοπό αυτό διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο με πρωτοβουλία της UNESCO και του ICOMOS διάφορες εκδηλώσεις.

 

Επιδιώκεται με τις εκδηλώσεις αυτές, όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.


Το Κυπριακό Τμήμα του ICOMOS όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος συνδιοργανώνει με το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκδηλώσεις που εντάσσονται στα πλαίσια της «Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων του ICOMOS” σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, εκδηλώσεις που γνώμονα έχουν την ευαισθητοποίηση του κόσμου κυρίως στα θέματα προστασίας και ανάδειξης των χώρων αυτών, όπως αναγράφονται πιο κάτω:

  • Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, 21:00

Προβολή ταινίας «Αρκαδία Χαίρε» με παρουσία του σκηνοθέτη Φίλιππου Κουτσαφτή
στο Cine Studio, Λευκωσία.

  • Σάββατο 16 Απριλίου 2016, 9:30 – 13:00

Συμπόσιο με τίτλο «Αρχαιολογική και Πολιτιστική Κληρονομιά Χερσονήσου Ακάμα» στο Ξενοδοχείο Coral Beach, Πέγεια

  • Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, 18:30

Εγκαίνια έκθεσης του καλλιτέχνη Λευτέρη Ολύμπιου με τίτλο «Φαρκώνια στο Κολόσσι» στο Κάστρο Κολοσσίου.

 

Φέτος το θέμα για τη Διεθνή Ημέρα ICOMOS Μνημείων και Χώρων είναι: Η κληρονομιά του Αθλητισμού.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα λάβουν χώρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, τον Αύγουστο του 2016. Το ICOMOS αφιέρωσε φέτος την Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων στην κληρονομιά του αθλητισμού, αφού αθλήματα έχουν αναπτυχθεί από την προέλευση της ανθρωπότητας και μετά και έχουν αφήσει μαρτυρίες για την ποικιλομορφία των εγκαταστάσεων που σχετίζονται με την πρακτική τους. Πολλοί από αυτούς τους αθλητικούς χώρους σχετίζονται ιδιαίτερα με την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και των τεχνικών.

Η ιστορία του αθλητισμού εκτείνεται μέχρι και στους πιο αρχαίους πολιτισμούς στον κόσμο και μπορεί να διδάξει για κοινωνικές πρακτικές. Προϊστορικές βραχογραφίες σε αρκετές περιοχές δείχνουν σκηνές που σχετίζονται με σπριντ, πάλη και κολύμπι. Διάφοροι τύποι μπάλας, παιχνίδια, καθώς και διάφορα αθλήματα, όπως η πάλη, η κολύμβηση, η κωπηλασία και στίβος είχαν ήδη εδραιωθεί στην αρχαία Αίγυπτο, όπως αποδεικνύεται από τα μνημεία του πολιτισμού. Στην Αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε δε η πρώτη επίσημη θεσμοθέτηση του αθλητισμού, μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων, από το 776 π.Χ. και συνέχισε να γιορτάζεται μέχρι το 393 μ.Χ. στην Ολυμπία.

Αφιερώνοντας την 18 Απριλίου 2016 στην κληρονομιά του αθλητισμού το ICOMOS έχει ως σκοπό του εορτασμού να αναδείξει τον ρόλο του αθλητισμού στη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου μέσα από την αναγνώριση και την ενίσχυση των συγκεκριμένων τύπων μνημείων και χώρων αλλά και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ρόλο που κατέχουν στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των ενδιαφερομένων κοινοτήτων, σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

 

Στην Κύπρο έχουμε μαρτυρία αθλητικών χώρων από την αρχαιότητα και κύριοι μάρτυρες είναι τα στάδια του Κουρίου και Σαλαμίνας.

Στα πλαίσια των εορτασμών για την Παγκόσμια Μέρα Μνημείων και Χώρων εντάσσονται και οι πιο κάτω εκδηλώσεις:

1. Κυριακή 17 Απριλίου 2016, 10:30 - 13:00
Αθλητική εκδήλωση με τίτλο «Η Κληρονομιά του Αθλητισμού» στο αρχαίο Στάδιο Κουρίου, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν αθλητικές δραστηριότητες
2. Κυριακή 17 Απριλίου 2016, 16:00-20:00
Εκδήλωση με τίτλο «Ο Άρτος της Γιορτής» στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου
3. Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, 18:00
Εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Το Αρχαίο Κίτιον και ο σύγχρονος κόσμος της Λάρνακας», στο Κέντρο Επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου Κιτίου.
4. Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, 19:30
Διάλεξη Γιάννη Βιολάρη, Αρχαιολογικού Λειτουργού με τίτλο «Σκέψεις και παρατηρήσεις γύρω από την έκθεση Vestiges 1991-2016 του Josef Koudelka» στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, Χαρουπόμυλος Λανίτη, Λεμεσός.
5. Σάββατο 23 Απριλίου 2016, 10:00
Ποδηλατική διαδρομή 15 χιλιομέτρων με τίτλο “Wheels and Traces”στην Εντός των Τειχών Πόλη της Λευκωσίας, ανιχνεύοντας το ιστορικό παρελθόν της πόλης μέσω των μνημείων της.
6. 1 Απριλίου 2016 – 31 Αυγούστου 2016
Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου: ιστορία, μύθος και θρησκεία» στο Κάστρο Πάφου.

Tags: Αρχιτεκτονική, Αρχιτεκτονική Τοπίου
Cyta RCB Bank Modesoft

 

 

Το ΕΤΕΚ στον Τύπο
Εγγραφή στο Newsletter
Πληρώστε ηλεκτρονικά τη συνδρομή σας.

 

 

Copyright © ETEK 2018 All Rights Reserved
Disclaimer | Privacy