English Version Ελληνική Έκδοση Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Επικοινωνία Facebook Youtube LinkedIn
Εξειδικευμένη Αναζήτηση 
Ποιότητα
Αμεροληψία
Επιστημονικότητα
Τεκμηρίωση
Παρεμβατικότητα
Back

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Χώρων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MONUMENTS AND SITES –ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων και Χώρων. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο με πρωτοβουλία της UNESCO και του ICOMOS κάθε μορφής εκδηλώσεις. Επιδιώκεται με τις εκδηλώσεις αυτές, όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.


Το Κυπριακό Τμήμα του ICOMOS όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος συνδιοργανώνει με το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκδηλώσεις που εντάσσονται στα πλαίσια της «Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων του ICOMOS” σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, εκδηλώσεις που γνώμονα έχουν την ευαισθητοποίηση του κόσμου κυρίως στα θέματα προστασίας και ανάδειξης των χώρων αυτών, όπως αναγράφονται πιο κάτω:

 

1. 21 Απριλίου 2017
Προβολή της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα» παρουσία του γνωστού Έλληνα σκηνοθέτη Φίλιππου Κουτσάφτη. Ο σκηνοθέτης κινηματογραφεί επί δέκα ολόκληρα χρόνια την Ελευσίνα, καταγράφοντας τη ζωή και ενίοτε το θάνατο των απλών κατοίκων της, αλλά και τις αλλαγές που συντελούνται σε ένα μυθικό τόπο (συνδεδεμένο με το μύθο της Θεάς Δήμητρας και τα Ελευσίνια Μυστήρια), ο οποίος εκβιομηχανοποιήθηκε με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή και τους αρχαιολογικούς της χώρους.
Η προβολή θα γίνει στο Ίδρυμα Άρτος – Αγίων Ομολογητών 64/ Λευκωσία, στις 20:30 με το πέρας της Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού ICOMOS.

 

 

2. 22 Απριλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017
Εικαστική Έκθεση των Νίκου Κουρούσιη και Λίας Λαπίθη με θέμα «Συμπόσιο 1363 – Ανάθημα 1356», στο Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου. Ο Νίκος Κουρούσιης και η Λία Λαπίθη συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 2009 στην έκθεση «TERRA NATAL», η οποία παρουσιάστηκε στην Νέα Υόρκη.
Εγκαίνια 22 Απριλίου 2017 στις 18:30 στο Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου.

 

3. 26 Απριλίου 2017
Έκθεση στο Κέντρο Επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου Κιτίου με τίτλο «Η Λάρνακα, ο Luigi Palma di Cesnola και οι Κυπριακές Αρχαιότητες».
Στην έκθεση παρουσιάζονται αρχειακά έγγραφα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορούν στο ρόλο του Αμερικανού Προξένου στη Λάρνακα, του Ιταλού Luigi Palma di Cesnola, στην εξαγωγή Κυπριακών Αρχαιοτήτων στην Ευρώπη και την Αμερική.

 

Εγκαίνια 26 Απριλίου 2017 στις 18:30 στο Κέντρο Επισκεπτών του Αρχαιολογικού Χώρου Κιτίου.
Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων είναι «Πολιτιστική Κληρονομιά και Αειφόρος Τουρισμός». Η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων 2017 προσφέρει την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να γιορτάσει και να εκτιμήσει τα θετικά αποτελέσματα που παρατηρούνται στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Την ημέρα αυτή το ICOMOS μέσω των εθνικών και διεθνών επιστημονικών επιτροπών του, ενθαρρύνει τις τοπικές κοινότητες και τα άτομα να εξετάσουν τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στη ζωή και στις ταυτότητες που διαμορφώθηκαν στις κοινότητές τους, με απώτερο στόχο να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση της διαφορετικότητας.

 

Ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες και έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους κοινωνικο-οικονομικούς τομείς της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πολιτισμός, αντανακλάται στην κληρονομιά και στις παραδόσεις όσο και στη σύγχρονη τέχνη, στις γλώσσες, στην κουζίνα, στη μουσική, στις χειροτεχνίες, στα μουσεία και στη λογοτεχνία. Ο πολιτισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων των λαών και διαδραματίζει καθοριστικό συνεκτικό κρίκο στην διαμόρφωση της ταυτότητας και στο σεβασμό της. Οι περισσότερες χώρες κατατάσσουν τον πολιτισμό ως προτεραιότητα, για την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού.

 

Στα πλαίσια των εορτασμών για την Παγκόσμια Μέρα Μνημείων και Χώρων εντάσσονται και οι πιο κάτω εκδηλώσεις:
1. 10 Μάρτιου μέχρι 11 Μαΐου 2017
Έκθεση φωτογραφίας στο Κέντρο Επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου στην Κάτω Πάφο με τίτλο «Τα 153 πουλιά μεταναστεύουν στην Κάτω Πάφο». Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό από τις 10 Μαρτίου 2017 μέχρι τις 11 Μαΐου 2017, στο Κέντρο Επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου στην Κάτω Πάφο (Ψηφιδωτά), Δευτέρα – Κυριακή. Για το ωράριο του αρχαιολογικού χώρου παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
2. 27 Μάρτιου μέχρι 30 Μαρτίου 2017
Εικαστική Έκθεση με θέμα «Τα τείχη της Λευκωσίας δεν έχουν φωνή, έχουν εμάς τα παιδιά». Η έκθεση διοργανώθηκε από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου, και παρουσίασε έργα των παιδιών του σχολείου εμπνευσμένα από τα μνημεία και τα τείχη της εντός των τειχών Λευκωσίας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας κύριος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017, στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Παλαιά Αγορά Παλουριωτίσσσας» στη Παλουριώτισσα.

3. Το Σάββατο 6 Μαΐου Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (Κ.Ο.Τ.), προσφέρει δωρεάν μεταφορές με λεωφορείο από Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, για επίσκεψη στο Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου και ξενάγηση από τους καλλιτέχνες, Νίκο Κουρούσιη και Λία Λαπίθη, στην εικαστική έκθεση «Συμπόσιο 1363 - Ανάθημα 1356».

4. Το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 ο ΚΟΤ προσφέρει δωρεάν μεταφορές με λεωφορείο από Λευκωσία και Λεμεσό, για επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Κιτίου και ξενάγηση στην έκθεση «Η Λάρνακα, ο Luigi Palma di Cesnola και οι Κυπριακές Αρχαιότητες» από τον Δρ Ιωσήφ Χατζήκυριακο.

Tags: ICOMOS, Πολιτιστικά
Cyta RCB Bank Modesoft

 

 

Το ΕΤΕΚ στον Τύπο
Εγγραφή στο Newsletter
Πληρώστε ηλεκτρονικά τη συνδρομή σας.

 

 

Copyright © ETEK 2018 All Rights Reserved
Disclaimer | Privacy