English Version Ελληνική Έκδοση Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Επικοινωνία Facebook Youtube LinkedIn
Εξειδικευμένη Αναζήτηση 
Ποιότητα
Αμεροληψία
Επιστημονικότητα
Τεκμηρίωση
Παρεμβατικότητα
Back

Το βράδυ της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε, στο Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Κέντρο ΕΤΕΚ, η τελετή βράβευσης των σχολείων που αναδείχθηκαν νικητές στον παγκύπριο διαγωνισμό «Δράση για την Ενέργεια». Ο διαγωνισμός, που ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε για όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και αφορούσε ξεχωριστά τη Α’ λυκείου και τον γυμνασιακό κύκλο. Η Τεχνική Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού αποφάσισε, ομόφωνα, να βραβεύσει τις πιο κάτω σχολικές μονάδες:

Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ
• 1ο βραβείο: €600,00 - ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ, ΛΑΡΝΑΚΑ
• 2ο βραβείο: €400,00 - ΛΥΚΕΙΟ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΛΑΚΑΤΑΜΙΑ
• 3ο βραβείο: €200,00 - ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΝΟΠΕΤΡΑΣ, ΛΕΜΕΣΟΣ
• 4ο βραβείο: Έπαινος - ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Α’, ΛΕΜΕΣΟΣ

Το βραβείο για την πιο καινοτόμο και δημιουργική κατασκευή / μελέτη, που δίδεται από τον Σύνδεσμο Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, αξίας €100 δεν απονέμεται, αφού δεν κρίθηκε ότι κάποιο από τα σχολεία ικανοποιούσε τα κριτήρια.

ΓΥΜΝΑΣΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
• 1ο βραβείο: €600,00 – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ, ΛΑΡΝΑΚΑ
• 2ο βραβείο: €400,00 – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΑΚΙΟΥ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ
• 3ο βραβείο: €200,00 – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΤΣΙΩΝ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ
• 4ο βραβείο: Έπαινος – ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ

 

Το βραβείο για την πιο καινοτόμο και δημιουργική κατασκευή / μελέτη, που δίδεται από τον Σύνδεσμο Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, αξίας €100 απονέμεται στο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΤΣΙΩΝ.

Η Τεχνική Επιτροπή Αξιολόγησης, αποτελείτο από τους Νίνο Ιωσηφίδη και Αντρέα Τρακοσιή - Επιθεωρητές Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, Αντρέα Μαραγκό και Ντίνο Νικολαΐδη - Εκπρόσωποι ΕΤΕΚ, Αντρέα Β. Λοΐζου - Εκπρόσωπος Συνδέσμου Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας

 

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Στέλιος Αχνιώτης, στην ομιλία του κατά την εκδήλωση τόνισε ότι «η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου αξιολογώντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και την ποιότητα των μελετών και των κατασκευών που παρουσιάστηκαν έχει αποφασίσει όπως ο διαγωνισμός αυτός συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια σε μια προσπάθεια να καταστεί θεσμός». Είπε επίσης ότι «η ανάπτυξη της κατάλληλης κουλτούρας για την έρευνα την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη, πέραν του ότι είναι ανάμεσα στις αρμοδιότητες και προτεραιότητες του Επιμελητηρίου, ήταν και ο βασικός στόχος της διοργάνωσης του διαγωνισμού».

 


Περιγραφές κατασκευών / μελετών
• Γυμνάσιο Φανερωμένης Λάρνακας: "Ηλιακός φούρνος με σύστημα παρακολούθησης του ήλιου"
Ο ηλιακός φούρνος μπορεί να ψήσει, να παστεριώσει και να αποστειρώσει εργαλεία εντελώς δωρεάν. Ο φούρνος του Γυμνασίου Φανερωμένης είναι «παραβολικός» και μπορεί να ζεσταθεί πολύ γρήγορα. Η ομάδα φρόντισε να κατασκευάσει και αυτόματο σύστημα παρακολούθησης του ήλιου, ώστε ο φούρνος να ακολουθεί την πορεία του ήλιου.


• Λανίτειο Λύκειο Α': "Αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας σε παραδοσιακό κυπριακό σπίτι".
Η ομάδα δημιούργησε ένα πλιθαρένιο σπίτι στο οποίο ενσωματώθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα. Στόχος ήταν η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.


• Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας: "Οικολογικό μεταφορικό μέσο για τον Δήμο Λακατάμιας"
Σκεπτικό της μελέτης είναι η δημιουργία ενός μέσου που να χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ομάδα που δούλεψε για τη μελέτη εντόπισε ότι στον δήμο τους αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας υπάρχει μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα με επακόλουθο τη μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και την μεγάλη κατανάλωση καυσίμων.


• Γυμνάσιο Λατσιών: "Συρταρογεννήτριες σε πάγκο εργασίας"
Διαπιστώνοντας ότι στους περισσότερους χώρους που διαβιούμε υπάρχουν πολλά συρτάρια, τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ συχνά, η ομάδα αποφάσισε να μην αφήσει αυτή την κίνηση να πάει χαμένη. Δημιούργησαν μηχανισμούς που παράγουν ηλεκτρισμό με το ανοιγοκλείσιμο των συρταριών και ακολούθως τον αποθηκεύουν σε μπαταρίες.


• Γυμνάσιο Ακακίου: "Ενεργειακά αποδοτική οικία"
Η κατασκευή παρουσιάζει διάφορους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας σε μια οικία, όπως τα διπλά τζάμια, η μόνωση στους τοίχους, φωτεινή προειδοποίηση όταν η πόρτα του ψυγείου μείνει πολύ ώρα ανοικτή, διακοπή της λειτουργίας των κλιματιστικών όταν ανοίξει μια πόρτα ή ένα παράθυρο.


• Λύκειο Λινόπετρας: "Η ενεργειακή συμπεριφορά των παιδιών με την ορθολογική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι τους και η συμβολή της στην ανάπτυξη ενεργειακής συνείδησης"
Σκοπός της έρευνας ήταν να καταγράψει τις συνήθειες των παιδιών σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι τους και να εντοπίσει αν γίνονται σπατάλες. Από την έρευνα δημιουργήθηκε οδηγός με συμβουλές σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας.


• Λύκειο Αραδίππου: "Η ενέργεια καίει τους καταναλωτές".
Η ομάδα συγκέντρωσε και αξιολόγησε δεδομένα για την κατανάλωση ενέργειας στα νοικοκυριά της Αραδίππου και της Ξυλοφάγου. Τα αποτελέσματα από την επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν για εισηγήσεις προς τα νοικοκυριά για υιοθέτηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Tags: Εκπαίδευση, Ενέργεια
Images
Cyta RCB Bank Modesoft

 

 

Το ΕΤΕΚ στον Τύπο
Εγγραφή στο Newsletter
Πληρώστε ηλεκτρονικά τη συνδρομή σας.

 

 

Copyright © ETEK 2018 All Rights Reserved
Disclaimer | Privacy