English Version Ελληνική Έκδοση Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Επικοινωνία Facebook Youtube LinkedIn
Εξειδικευμένη Αναζήτηση 
Ποιότητα
Αμεροληψία
Επιστημονικότητα
Τεκμηρίωση
Παρεμβατικότητα
Back

Ένας χρόνος και κάτι από την κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος. Ένας χρόνος και κάτι από τότε που η πάλαι ποτέ εύρωστη οικονομία μας πέρασε στην ιστορία, ένας χρόνος από τότε που άρχισε να γράφεται η σύγχρονη υπό-τροϊκοκρατία ιστορία.

 

Και φτάσαμε στο 2014, ξυπνήσαμε ένα πρωί και αισθανθήκαμε ότι πρέπει να αντιδράσουμε, να σταθούμε στα πόδια μας, να το παλέψουμε τέλος πάντων

 

Κακά τα ψέματα, από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος του 2013 περάσαμε από διάφορα στάδια και ο καθένας μας πήρε τον δικό του χρόνο σε κάθε στάδιο: Στην αρχή προσπαθούσαμε να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής που μας βρήκε. Δεκάδες επαΐοντες και μη παρέλασαν από τους δέκτες της τηλεόρασής μας αναλύοντας και παραινώντας, προκαλώντας ακόμα περισσότερη σύγχυση. Μόλις καταλάβαμε τι μας βρήκε, ή έστω έτσι πιστέψαμε, περάσαμε στο δεύτερο στάδιο – το στάδιο του θυμού, της οργής, της αγανάκτησης. Περιμένοντας αυτή την οργή να ξεθυμάνει αντιληφθήκαμε ότι όλο και μεγάλωνε και, ανήμποροι να κάνουμε οτιδήποτε, περάσαμε στην γκρίζα ζώνη της οργής και της θλίψης. Θλίψη, οργή, μούδιασμα, άγχος, να προσπαθούμε να πιαστούμε από τα «προγνωστικά» που μας σέρβιραν οι όποιοι οίκοι αξιολόγησης και οι όποιες δηλώσεις των δικών μας πολιτικών και των άλλων εταίρων.

 

Και φτάσαμε στο 2014, ξυπνήσαμε ένα πρωί και αισθανθήκαμε ότι πρέπει να αντιδράσουμε, να σταθούμε στα πόδια μας, να το παλέψουμε τέλος πάντων! Ακούμε για τη μίζερη επανεκκίνηση της οικονομίας μήνες τώρα αλλά το πώς σκοπεύουν να γυρίσουν τον ευλογημένο τον τροχό δεν μας λέει κανείς. Να το δεχτούμε κι αυτό, ίσως δεν ξέρουν, ίσως πάλι δεν μπορούν και δεν μας λένε. Το παράδοξο όμως αλλού βρίσκεται! Ξέρουμε εμείς τη λύση, τους τη δίνουμε και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να τη βάλουν μπρος! Η οικογένεια των μηχανικών, εφόσον καλώς ή κακώς οι περισσότεροι από εμάς απασχολούμαστε στην οικοδομική βιομηχανία, είναι η πρώτη που πλήγηκε από την οικονομική κρίση. Η φούσκα των οικοδομών έσκασε απότομα και οι περισσότερες ειδικότητες των μηχανικών ήρθαν αντιμέτωπες με το φρένο της οικονομίας πριν ακόμα η τρόικα κάνει την εμφάνισή της. Είμαστε όμως και αυτοί που διαθέτουμε το δυναμικό και τις γνώσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση στην επανεκκίνηση όχι πλέον μόνο θεωρητικά, όπως ακούγεται τόσο πολύ τελευταία, αλλά πρακτικά.

 

Πρόσφατα σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε με κεντρικό θέμα «Προτάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας [με προοπτική πέραν των 2 δις ευρώ και 30 και πλέον χιλιάδων θέσεων εργασίας, χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών]» το ΕΤΕΚ κατέθεσε συγκεκριμένες εφικτές προτάσεις, οι οποίες ετοιμάστηκαν με τη βοήθεια και την υποστήριξη και άλλων οργανωμένων παραγωγικών φορέων και αφορούν την επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούν αρχικά την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους πέραν του 1 δις ευρώ και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσω καινοτόμου μηχανισμού χρηματοδότησης ενεργειακών αναβαθμίσεων υφιστάμενων κατοικιών και άλλων κτιρίων. Ο τομέας των ενεργειακών αναβαθμίσεων υφιστάμενων κτιρίων τόσο σε επίπεδο κατοικίας όσο και σε επίπεδο εμπορικών κτιρίων αλλά και κτιρίων του ευρύτερου δημοσίου είναι ένα θέμα το οποίο έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από το Επιμελητήριο και στο παρελθόν εστιάζοντας στις προοπτικές που υπάρχουν στα δημόσια κτίρια. Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις υφιστάμενων κτιρίων αποτελούν μια ορθολογική κίνηση με πολύ μεγάλη ελκυστική επενδυτική προοπτική, εάν, βεβαίως, οργανωθούν σωστά.
Κατατέθηκαν, επίσης, οι τρόποι άρσης των εμποδίων που υπάρχουν και το σημαντικότερο απ’ όλα δόθηκε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα υλοποιηθούν οι ιδέες αυτές ούτως ώστε να μην αποτελέσουν ακόμα μία άσκηση επί χάρτου.

 

Εδώ όμως είναι που σταματώ για λίγο και διερωτώμαι... ποιους περιμένουμε να μας σώσουν; Πρέπει να δράσουμε τώρα! Ίσως πέρα από το να αναμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση για την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων να πρέπει να βγούμε προς τα έξω και να μιλήσουμε για την αναγκαιότητα της ενεργειακής αναβάθμισης προς όφελος του κάθε ιδιοκτήτη. Οι ενέργειες αυτές δεν μπορούν να είναι σποραδικές ούτε μεμονωμένες. Μια καλή αρχή θα ήταν ίσως η σύσταση μιας επιτροπής από μηχανικούς όλων των κλάδων που θα φροντίσουν για τη μελέτη καθώς και τον καταρτισμό ενός σχεδίου δράσης. Μεγάλη μπορεί να είναι η συμβολή των ΜΜΕ, των δήμων και κοινοτήτων αλλά και του ίδιου του κράτους. Απευθυνόμενοι προς τον πολίτη, εμείς οι μηχανικοί, οι ειδικοί σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, θα πρέπει να παρουσιάσουμε τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν την ενεργειακή αναβάθμιση απαραίτητη και σοφή λύση για τον καθένα λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τους τραγικά χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.

 

Mayday, Mayday! Εκπέμπουμε το τελευταίο σήμα πριν την τελική κατάρρευση. Λαμβάνει κανείς; Ορθά αναμένουμε από την Πολιτεία να αντιληφθεί την προοπτική και τον ορθολογισμό των προτάσεων και να εργαστεί με όραμα, μεθοδικά και αφοσιωμένα στην υλοποίησή τους αξιοποιώντας τις δυνατότητες και την ευελιξία του ιδιωτικού τομέα. Aς μην μείνουμε σ’ αυτό! Φτάσαμε στο σημείο που η μόνη λύση είναι να δράσουμε εμείς οι ίδιοι, πέρα βέβαια από τις πιέσεις που σωστά ασκούμε και των οποίων τη σημασία καθόλου δεν υποτιμώ. Ας κάνουμε λοιπόν κι εμείς τις δικές μας προσπάθειες. Αγαπητέ συνάδελφε, ας το δούμε επιτέλους αλλιώς «Την άνοιξη αν δεν τη βρεις την φτιάχνεις»! (Οδυσσέας Ελύτης)


Ελίζα Βασιλείου
Μηχανολόγος Μηχανικός

Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του ΕΤΕΚ

 

Tags: Άρθρα και αναλύσεις
Cyta RCB Bank Modesoft

 

 

Το ΕΤΕΚ στον Τύπο
Εγγραφή στο Newsletter
Πληρώστε ηλεκτρονικά τη συνδρομή σας.

 

 

Copyright © ETEK 2018 All Rights Reserved
Disclaimer | Privacy