English Version Ελληνική Έκδοση Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Επικοινωνία Facebook Youtube LinkedIn
Εξειδικευμένη Αναζήτηση 
Ποιότητα
Αμεροληψία
Επιστημονικότητα
Τεκμηρίωση
Παρεμβατικότητα
Back

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στις 17 Μαΐου το ΕΤΕΚ κατέθεσε τον απολογισμό της τελευταίας τριετίας. Στο πλαίσιο αυτό και η δική μας στήλη θα ήθελε να προχωρήσει στη δική της αυτοκριτική. Καταρχάς θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το ΕΤΕΚ που μας ανέθεσε την εποπτεία του Ενημερωτικού του Δελτίου και την ευκαιρία που μας έδωσε να προσφέρουμε στους συναδέλφους και να αναδείξουμε το έργο του ΕΤΕΚ. Θεωρούμε ότι, στο πλαίσιο των δικών μας δυνατοτήτων, προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των όρων εντολής της συντακτικής επιτροπής.

 

Το «Ενημερωτικό Δελτίο», ως ένα από τα μέσα επικοινωνίας της Διοίκησης του ΕΤΕΚ με τα μέλη του, πιστεύουμε ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Πρωτίστως ενημερώνει για τις δράσεις και τις θέσεις του ΕΤΕΚ, πέραν όμως αυτού, φιλοξενεί άρθρα που αφορούν στους επαγγελματικούς κλάδους του ΕΤΕΚ, τις επιστημονικές δραστηριότητες, τις νομοθεσίες, τα εργασιακά θέματα, τις τεχνολογικές εξελίξεις, κλπ. Ο δικός μας ρόλος ήταν να αξιολογούμε κάθε μήνα τα διάφορα προς δημοσίευση άρθρα, ως τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα για την ετοιμασία του ΕΔ. Χωρίς τη συνεισφορά του Συντονιστή Επιστημονικού Λειτουργού, των Υπεύθυνων Ύλης λειτουργών του ΕΤΕΚ, αλλά και του πολύτιμου για μας συνεργάτη εκ μέρους της Εκδότριας Εταιρείας Γνώρα, Γιώργου Κωνσταντίνου, που ήταν πάντα δίπλα μας, η αλυσίδα δεν θα μπορούσε να κλείσει. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

 

Μέσα από τη στήλη της συντακτικής επιτροπής, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας καταθέτοντας τις δικές μας τοποθετήσεις αλλά και προβληματισμούς σε θέματα που απασχολούν τους μηχανικούς. Ο «Αισθητικός έλεγχος», η «Βιοκλιματική αρχιτεκτονική», οι «Μικροί ουρανοξύστες στη Λευκωσία», η «Ανάπτυξη στις τηλεπικοινωνίες», η « Εξέλιξη του διαδικτύου στο κινητό», η «Έννοια του όρου αναστρεψιμότητα», η «Επίβλεψη και επιθεώρηση των οικοδομών» ήταν μερικά από τα δικά μας θέματα. Θυμηθήκαμε μαζί σας και ενημερώσαμε τους νεότερους για την «Ιστορία ενός εμβλήματος». Του δικού μας εμβλήματος. Απευθυνθήκαμε στο ευρύ κοινό εφιστώντας την προσοχή στην επιλογή των σπουδών. «Μάθε παιδί μου πράγματα αλλά πρόσεχε πώς».

 

Πέραν όμως των θεμάτων που αφορούν στους μηχανικούς, τα γεγονότα στην Κύπρο και στον κόσμο την τελευταία τριετία δεν μπορούσαν να μας αφήσουν αμέτοχους και αδρανείς. Ως Πολίτες αυτής της κοινωνίας και μέλη της οικογένειας των Μηχανικών, θυμώσαμε για τα τεκταινόμενα στον τόπο μας, λυπηθήκαμε, προβληματιστήκαμε. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθήσαμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, έχοντας στα χέρια μας το όπλο της παρούσας στήλης, να συμβάλουμε στον προβληματισμό, την άσκηση κριτικής, την αφύπνιση, την κατάθεση προτάσεων, προσδοκώντας να δώσουμε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Μιλήσαμε για τον «Πολιτικό λόγο και την ευθύνη, τις αξίες και το φιλότιμο». Θυμηθήκαμε «Λόγια σοφά. Πάντα επίκαιρα» που μιλούν για τις ηθικές αξίες. Ανατρέξαμε στη δύναμη αυτού του τόπου την «Αγάπη, πίστη και ελπίδα» που γέννησε ήρωες, ένα λαό που ξέρει να παλεύει, να επιβιώνει και ανέδειξε Ολυμπιονίκες. Ασκήσαμε κριτική για τις ευθύνες της πολιτείας και καταθέσαμε προτάσεις για την «Οικονομική ανάπτυξη της πρωτεύουσας». Προσπαθήσαμε να κινητοποιήσουμε συναδέλφους επισημαίνοντας τις δικές μας ευθύνες και καταθέτοντας προτάσεις για την «… ανάπτυξη ως μέσο εξόδου από την κρίση», την «… ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών», «την τεχνολογία που υπάρχει και περιμένει να την αξιοποιήσουμε σωστά» και την ελπίδα να σταματήσουμε να «Περιμένουμε τους Βαρβάρους» που δεν είναι τελικά «μια κάποια λύση». Επισημάναμε τους κινδύνους από τις επιπτώσεις της κρίσης στα θέματα «Ασφάλειας και υγείας στην εργασία» που κατάντησαν «ο φτωχός συγγενής».

 

Το 2013 εκφράσαμε την αγανάκτησή μας, μεταξύ άλλων, για το «Καλοκαίρι της… κρίσης» με το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ που μας θύμισε για δεύτερη φορά το αιφνίδιο κούρεμα καταθέσεων. Το ένστικτο της επιβίωσης όμως μας ώθησε για άλλη μία φορά να βρούμε δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά γιατί ο Θεός φρόντισε «ό,τι μας χαρίζει ευτυχία να μην χρειάζεται χρήμα» και να σας ευχηθούμε «Καλή Χρονιά συνάδελφοι» με το αισιόδοξο μήνυμα πως με την υπομονή «ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός» και την πίστη στη δύναμη του λαού μας να δίνει μάχες και να τις κερδίζει.
Οι μάχες όμως δεν κερδίζονται μόνες τους. Το 2014 μας βρίσκει ενώπιους ενωπίοις. Είναι η ώρα της υπέρβασης. Η ώρα της συνειδητοποίησης πως έχουμε καταστεί «Πειθήνια σώματα» και πρέπει πλέον να καταστούμε «Προμηθείς και όχι Επιμηθείς». Η ώρα που εκπέμπεται το τελευταίο σήμα κινδύνου «Mayday-Mayday». Η ώρα που πρέπει να δράσουμε.

 

Ως Συντακτική Επιτροπή ελπίζουμε ότι έχουμε ανταποκριθεί στις δικές σας προσδοκίες και υπηρετήσαμε επάξια την ευθύνη που μας ανατέθηκε. Ιδιαίτερη όμως και κύρια βαρύτητα έχει η δική σας κρίση για το έργο μας. Ευχόμαστε στο ΕΤΕΚ και τους νέους αξιωματούχους που θα εκλεγούν να έχουν δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο τους.

 

Μαρίνα Σοφιοπούλου
εκ μέρους της Συντακτικής Επιτροπής

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 178 του ενημερωτικού δελτίου του ΕΤΕΚ (σελίδα 4)

Tags: Άρθρα και αναλύσεις
Cyta RCB Bank Modesoft

 

 

Το ΕΤΕΚ στον Τύπο
Εγγραφή στο Newsletter
Πληρώστε ηλεκτρονικά τη συνδρομή σας.

 

 

Copyright © ETEK 2018 All Rights Reserved
Disclaimer | Privacy