English Version Ελληνική Έκδοση Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Επικοινωνία Facebook Youtube LinkedIn
Εξειδικευμένη Αναζήτηση 
Ποιότητα
Αμεροληψία
Επιστημονικότητα
Τεκμηρίωση
Παρεμβατικότητα
Back

Ξεκάθαρο κάλεσμα προς το Επιμελητήριο να αναλάβει πρόσθετο μερίδιο κοινωνικής ευθύνης με ενεργότερη δραστηριοποίηση και παρεμβάσεις του


Με ένα νέο ξεκίνημα, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τον τόπο και τους συμπολίτες μας, με περισσότερη γνώση, νηφάλια, προσγειωμένα θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τις προσπάθειες με ενθουσιασμό, πείσμα, και δυναμισμό, υπηρετώντας το Επιμελητήριο, με προσήλωση στην υλοποίηση της αποστολής του, όπως την καθόρισε ο νομοθέτης, για ανάπτυξη και πρόοδο της πατρίδας μας.

Είναι γεγονός ότι οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές. Κατά την περίοδο που προηγήθηκε των πρόσφατων εκλογών για ανάδειξη των μελών των αιρετών σωμάτων του Επιμελητηρίου για τη νέα τριετία, δόθηκε η ευκαιρία πιο συστηματικά να ακουστούν κριτικές, εισηγήσεις και σκέψεις, να γίνει αποτίμηση της πορείας, των δυνατοτήτων και των προοπτικών για το έργο, τους στόχους και τον ρόλο του Επιμελητηρίου. Από την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή που είχαμε κατά την παράδοση του Απολογισμού της τριετίας σε θεσμικούς φορείς, πολιτικά πρόσωπα και κόμματα διαπιστώθηκε μια σύγκλιση των σχολίων και της εκτίμησης προς τον ρόλο και το έργο που επιτελεί το Επιμελητήριο. Αυτή δε η θετική εκτίμηση, κρίνουμε, ότι δεν είναι διόλου τυχαία ούτε και μια απλή έκφραση αόριστων φιλοφρονήσεων.

 

Ήταν ένα ξεκάθαρο κάλεσμα προς το Επιμελητήριο να αναλάβει πρόσθετο μερίδιο κοινωνικής ευθύνης μέσα από την ενεργότερη δραστηριοποίηση και παρεμβάσεις του. Η υπόσχεση δόθηκε χωρίς να επιδέχεται οποιοδήποτε κλυδωνισμό και αμφιταλάντευση, ότι δηλαδή το ΕΤΕΚ ως αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας, μια μεγάλη δεξαμενή δυνατοτήτων και ιδεών αλλά και τεχνογνωσίας, μπορεί και θα ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο με απώτερο στόχο να συνδράμει θετικά στη βελτίωση των συνθηκών και των προοπτικών για πρόοδο της πατρίδας μας και της κοινωνίας ειδικότερα.
Όλοι ανεξαίρετα, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, μέσα από κοινωνικές, επαγγελματικές οργανώσεις και άλλα οργανωμένα σύνολα, επιβάλλεται να ενεργοποιηθούμε και να συντονίσουμε τις δυνάμεις και τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση των κακώς εχουσών καταστάσεων και πρακτικών που οδήγησαν την κοινωνία και τη χώρα μας στην οικονομική κατάρρευση και στην ανυποληψία με ορατό τον κίνδυνο αφανισμού μας. Η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της ελπίδας για το αύριο θα έρθει μέσα από αυτή την επίμονη ενσυνείδητη προσπάθεια βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων μας. Ας εκλάβουμε τη μνημονιακή μας πορεία ως μια ευκαιρία ανασύνταξης, αναθεώρησης των πρακτικών και των προσεγγίσεών μας που, για διάφορους λόγους, δεν τολμούσαμε να αλλάξουμε και να στοχεύσουμε προς την πραγματική ανασυγκρότηση των θεσμών και του κράτους μας. Δυνατότητες και προοπτικές υπάρχουν, αλλά επιβάλλεται πλέον αυτή η αλλαγή στο πώς λειτουργούσαμε μέχρι τώρα. Επιβάλλεται να μελετούμε καλύτερα και να προγραμματίζουμε τις ενέργειές μας, πέρα από κοντόφθαλμες, παρορμητικές αντί ορθολογικές προσεγγίσεις και αποφάσεις.

 

Το κυριότερο, ίσως, πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία είναι η απάθεια των ανθρώπων που συνοδεύεται από την αδράνεια όπως και η αντίδραση (καθοδηγούμενη και μη) που εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές σε κάθε νέα προσέγγιση που έρχεται να ταράξει τα νερά και τις επικρατούσες αντιλήψεις. Το νεοεκλεγέν Γενικό Συμβούλιο και η Διοικούσα Επιτροπή επιβάλλεται να αντικρίσουν το δάσος και όχι το δέντρο. Η κοινωνία και τα μέλη του Επιμελητηρίου προσδοκούν τη θετική αλλαγή, την αλλαγή στις νοοτροπίες, στις πρακτικές, στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και εν τέλει στην εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου εθνικού και κοινωνικού οφέλους και συμφέροντος. Το ΕΤΕΚ αφουγκραζόμενο την κοινωνική ανάγκη επιβάλλεται να εντείνει τις προσπάθειες και τη δραστηριοποίησή του με όραμα και συλλογικότητα.

 

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια των περιθωρίων στους αριθμούς, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Επείγει η ορθολογική αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για σωστή και αειφόρα ανάπτυξη με σεβασμό στον πολίτη, στο περιβάλλον, στην ιστορία και στον πολιτισμό μας.

 

Στέλιος Αχνιώτης
Πολιτικός Μηχανικός
Πρόεδρος ΕΤΕΚ

Tags: Άρθρα και αναλύσεις, Ενημερωτικό Δελτίο
Cyta RCB Bank Modesoft

 

 

Το ΕΤΕΚ στον Τύπο
Εγγραφή στο Newsletter
Πληρώστε ηλεκτρονικά τη συνδρομή σας.

 

 

Copyright © ETEK 2018 All Rights Reserved
Disclaimer | Privacy