English Version Ελληνική Έκδοση Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Επικοινωνία Facebook Youtube LinkedIn
Εξειδικευμένη Αναζήτηση 
Ποιότητα
Αμεροληψία
Επιστημονικότητα
Τεκμηρίωση
Παρεμβατικότητα
Back

Πραγματοποιήθηκαν στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, στην Κύπρο, οι καθιερωμένες εκπαιδεύσεις της RIPE (Réseaux IP Européens), του οργανισμού υπεύθυνου στην Ευρώπη για τη διαχείριση των πόρων του διαδικτύου, όπως ΙΡ διευθύνσεις και αυτόνομων αριθμών συστημάτων (ASN). Αντικείμενο των εκπαιδεύσεων ήταν τα θέματα IPv6 (Internet Protocol Version 6) και η διαχείριση γενικά των IP διευθύνσεων μέσω των μηχανισμών και εργαλείων της RIPE. Στις εκπαιδεύσεις παρευρέθηκε προσωπικό από τους πάροχους τηλεπικοινωνιών, ως επίσης και από άλλες εταιρείες, οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου. 

 

Κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη μετάβαση από διευθύνσεις IPv4 σε διευθύνσεις IPv6. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από την RIPE, υπάρχουν σήμερα περί τα 2 δισ. χρήστες διαδικτύου (που αναλογεί στο 30% του παγκόσμιου πληθυσμού), με σημαντικές αυξητικές τάσεις, προερχόμενες κυρίως από τη χρήση του κινητού στο διαδίκτυο, ως επίσης και τη δικτύωση πληθώρας μηχανημάτων και συσκευών στο διαδίκτυο. Εντός του 2011, η παγκόσμια βάση ΙΡv4 διευθύνσεων, όπως αυτή κατανέμεται από τον παγκόσμιο οργανισμό ΙΑΝΑ (Internet Assigned Numbers Authority) στους επιμέρους περιφερειακούς οργανισμούς (π.χ. RIPE, APNIC), είχε πλέον εξαντληθεί και κατά συνέπεια η RIPE κατανέμει πλέον από τα μέσα του 2011 τις εναπομένουσες σε αυτήν IPv4 διευθύνσεις σε παρόχους και οργανισμούς με πολλή φειδώ και μόνο σε αυτούς που έχουν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν και IPv6 διευθύνσεις.
Επίσης τονίστηκε και η σημασία του να διασφαλίσουν οι πάροχοι τη συμβατότητα των κόμβων τους που τρέχουν BGP (Border Gateway Protocol) με τη νέα μορφή 32bit των αυτόνομων αριθμών συστημάτων, μιας και από τα τέλη του 2008 όταν διαφάνηκε ότι η μορφή 16bits δεν ήταν πλέον αρκετή, έγινε εισαγωγή της 32bit μορφής, η οποία πλέον είναι ευρέως διαδεδομένη.

 

Ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η RIPE στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υλοποιηθεί τεχνικά μια ομαλή μετάβαση στο IPv6, χρησιμοποιώντας μηχανισμούς «dual-stack», «NAT64/DNS64» και «tunnelling», που επιτυγχάνουν επί το πλείστον την παράλληλη εξυπηρέτηση IPv4 και IPv6 μηχανημάτων, με απώτερο όμως σκοπό την κατάργηση του IPv4. Με βάση τα λεγόμενα ανώτατου στελέχους της RIPE, εάν οι επιχειρήσεις δεν ενεργήσουν σύντομα προς την ανάπτυξη των δικτύων τους με IPv6 διευθυνσιοδότηση, η μελλοντική επέκταση του διαδικτύου τίθεται σε κίνδυνο. Το IPv6 είναι η επόμενη γενιά της διευθυνσιοδότησης IP. Σχεδιασμένο να εξυπηρετήσει τη μελλοντική ανάπτυξη του διαδικτύου, το πρωτόκολλο IPv6 περιέχει 340 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων τρισεκατομμύρια μοναδικές διευθύνσεις. Αυτός ο τεράστιος αριθμός των διευθύνσεων αναμένεται να εξυπηρετήσει την προβλεπόμενη ανάπτυξη της τεχνολογικής καινοτομίας και του διαδικτύου για τα επόμενα χρόνια. Οι τελικοί χρήστες του διαδικτύου ίσως να μην παρατηρήσουν καμία διαφορά όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με μια IPv6 διεύθυνση ή μια IPv4 διεύθυνση. Ωστόσο, εάν δεν επενδυθεί σύντομα σε IPv6 υποδομές, στο μέλλον μπορεί να υπάρχουν τμήματα του διαδικτύου στα οποία οι χρήστες να μην είναι δυνατόν να έχουν πρόσβαση, εάν ο προορισμός είναι σε ένα εξ ολοκλήρου IPv6 δίκτυο.

 

Ως εκ τούτου, όπως παρουσιάζεται μέσα από τις διάφορες εκπαιδεύσεις και συνέδρια που διοργανώνει, προτροπή της RIPE είναι:
• Οι διαχειριστές δικτύων να εξασφαλίζουν ότι τα δίκτυά τους είναι IPv6 ενεργοποιημένα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες τους για να έχουν πρόσβαση και προς δίκτυα IPv6.
• Οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού να διασφαλίσουν ότι τα λογισμικά τους είναι συμβατά με IPv6.
• Οι εταιρείες παραγωγής hardware να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους είναι συμβατά με IPv6.
• Οι πάροχοι περιεχομένου να προετοιμάσουν τα δίκτυά τους έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα πλέον χρησιμοποιώντας παράλληλα και IPv6 και IPv4 διευθυνσιοδότηση.

Η διήμερη εκπαίδευση περιλάμβανε επίσης και ασκήσεις με τις οποίες οι παρευρισκόμενοι εξάσκησαν τις ικανότητές τους στο σχεδιασμό πλάνων διευθυνσιοδότησης σε IPv6.

 

Γιάννης Μιχαηλίδης

Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών
Μέλος Συντακτικής Επιτροπής Ενημερωτικού Δελτίου ΕΤΕΚ 

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 154 (Μάρτιος 2012) του ενημερωτικού δελτίου του ΕΤΕΚ

Tags: Άρθρα και αναλύσεις, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Μηχανικής της Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνίες
Cyta RCB Bank Modesoft

 

 

Το ΕΤΕΚ στον Τύπο
Εγγραφή στο Newsletter
Πληρώστε ηλεκτρονικά τη συνδρομή σας.

 

 

Copyright © ETEK 2018 All Rights Reserved
Disclaimer | Privacy