English Version Ελληνική Έκδοση Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Επικοινωνία Facebook Youtube LinkedIn
Εξειδικευμένη Αναζήτηση 
Ποιότητα
Αμεροληψία
Επιστημονικότητα
Τεκμηρίωση
Παρεμβατικότητα
Back

Με σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, αλλά και με την υποβολή πρότασης για περαιτέρω αναβάθμιση στην ποιότητα και την ασφάλεια των οικοδομικών και τεχνικών έργων, το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου γιορτάζει τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ίδρυσή του.

 

Μεταξύ άλλων, το ΕΤΕΚ προγραμματίζει το σχεδιασμό και λειτουργία διαδικτυακής υπηρεσίας εξυπηρέτησης των μελών και του πολίτη, την ετοιμασία ειδικής επετειακής έκδοσης για την ιστορία και την δράση του, την ετοιμασία ταινίας με θέμα την ιστορία του ΕΤΕΚ, τη βράβευση των κορυφαίων τελειόφοιτων όλων των Πολυτεχνικών Σχολών, τη διοργάνωση αιμοδοσίας και την πραγματοποίηση σειράς ανοικτών εκδηλώσεων για τους επιστήμονες μηχανικούς και το ευρύ κοινό.

 

Το ΕΤΕΚ, μέσα από ανοικτό διαγωνισμό που διενήργησε, επέλεξε επετειακό λογότυπο για τα 20χρονά του, ενώ προκήρυξε διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα τη συνεισφορά της μηχανικής στην τεχνολογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου.

 

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρίστος Ευθυβούλου, αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει το ΕΤΕΚ, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές σε σημεία σταθμούς της ιστορίας του. Όσον αφορά την πρόταση του Επιμελητηρίου για περαιτέρω αναβάθμιση στην ποιότητα και την ασφάλεια των οικοδομικών και τεχνικών έργων, ο κ. Ευθυβούλου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα το οποίο προβληματίζει τόσο το ΕΤΕΚ όσο και την κοινωνία γενικότερα. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανυπαρξία συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου που να καθορίζει τις ελάχιστες υπηρεσίες μελέτης και επίβλεψης που ο κάθε μελετητής θα πρέπει να προσφέρει προς τον πολίτη, σημείο που αποτελεί εμπόδιο σε όποια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών.

 

Το Επιμελητήριο είχε μελετήσει επισταμένα το θέμα και προχώρησε ήδη από το 2003 στην υποβολή ολοκληρωμένης εισήγησης προς το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων για τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικών ελάχιστων υπηρεσιών σε συγκεκριμένους κλάδους, εισήγησης που δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα. Το φαινόμενο της ανεπαρκούς ποιότητας έργων, ανέφερε ο κ. Ευθυβούλου, παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις και σε έργα που υλοποιεί το ίδιο το δημόσιο. Η όποια εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος δεν θα πρέπει να προσμετράται μονάχα με βάση το σήμερα, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ. «Αντίθετα όταν ασήμαντες σημερινές εξοικονομήσεις οδηγούν σε πρόσθετες, σημαντικά μεγαλύτερες, δαπάνες στο μέλλον θα πρέπει αναμφίβολα να προβληματίζουν».

 

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που αγνοούν τις παροτρύνσεις του ΕΤΕΚ αλλά και του Γενικού Λογιστή, πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή της μοναδικής κατάλληλης με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαδικασίας ανάθεσης υπηρεσιών συμβούλων μελετητών, αυτή δηλαδή της οικονομικά πιο συμφέρουσας προσφοράς, διαδικασία που προϋποθέτει πέρα από τον ανταγωνισμό βάσει της οικονομικής προσφοράς, την αξιολόγηση και των τεχνικών ικανοτήτων των προσφοροδοτών.

 

Αυτό, κατέληξε ο κ. Ευθυβούλου, επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον και μόνο έτσι θα υπάρξουν πραγματικές, και όχι πρόσκαιρες, εξοικονομήσεις σε ποιοτικά έργα που αναδεικνύουν το ρόλο του κράτους ως παράδειγμα προς μίμηση. «Το ΕΤΕΚ αναγνωρίζοντας πλήρως το ρόλο και τη συνεισφορά του ως ανεξάρτητος τεχνικός Σύμβουλος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να εργάζεται αδιάκοπα ώστε να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να συνεισφέρει στην κοινωνία». 

Tags: Διάσκεψη Τύπου
Images
Cyta RCB Bank Modesoft

 
Το ΕΤΕΚ στον Τύπο
Εγγραφή στο Newsletter
Πληρώστε ηλεκτρονικά τη συνδρομή σας.

 

Copyright © ETEK 2018 All Rights Reserved
Disclaimer | Privacy