English Version Ελληνική Έκδοση Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Επικοινωνία Facebook Youtube LinkedIn
Εξειδικευμένη Αναζήτηση 
Ποιότητα
Αμεροληψία
Επιστημονικότητα
Τεκμηρίωση
Παρεμβατικότητα
Back

Όταν, το φθινόπωρο του 2013, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εγκαινίαζε το Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Κέντρο του ΕΤΕΚ στη Λευκωσία, είχαμε προαναγγείλει ότι προετοιμαζόμασταν για τη διοργάνωση Ημερών Μηχανικής στην Κύπρο. Ήταν ένα γεγονός που σε άλλες χώρες τις Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής είναι καθιερωμένο εδώ και δεκαετίες και νιώσαμε ότι πλέον το έδαφος ήταν έτοιμο για την υλοποίησή του και στην Κύπρο. Αυτός είναι και ο λόγος που νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση που από φέτος τον καθιερώνουμε.

 

Το Επιμελητήριο συμπλήρωσε φέτος τα 25χρονά του και οι αγώνες του για κατοχύρωση των επαγγελμάτων μηχανικής στην Κύπρο έδωσαν καρπούς. Πιο ώριμο και με ξεκάθαρους τους στόχους του, τόσο για την εξυπηρέτηση των μελών του όσο και για τη διασφάλιση καλύτερων υπηρεσιών στον Κύπριο πολίτη, το ΕΤΕΚ μπορούσε πλέον να εστιάσει και στην προβολή του ποιος είναι ο ρόλος της μηχανικής επιστήμης και ποια η εμπλοκή ή το καθήκον του μηχανικού μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, σε παγκόσμιο και σε τοπικό επίπεδο.

 

Στις 17 Μαρτίου 2015, σε δημοσιογραφική διάσκεψη εξαγγέλθηκαν οι Ημέρες Μηχανικής και το Βραβείο Μηχανικής 2015, με στόχο να καθιερωθούν ως θεσμοί. Είχαν ήδη γίνει οι προεργασίες και στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, πέραν των δύο βασικών εκδηλώσεων που έγιναν τον Μάιο, στη Λεμεσό και στη Λευκωσία, είχαν ενταχθεί δεκάδες άλλες από φορείς, οργανισμούς και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ήταν ολοφάνερο ότι η Κύπρος είχε ανάγκη από μια εκδήλωση αυτού του επιπέδου. Όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αποδέχθηκαν αμέσως την πρόσκλησή μας και προγραμμάτισαν στους χώρους τους εκδηλώσεις παρουσίασης και βράβευσης από το ΕΤΕΚ των καλύτερων φοιτητικών εργασιών στα πεδία της μηχανικής. Παράλληλα, το υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων έθεσε τον θεσμό υπό την αιγίδα του ενώ το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας ζήτησε να είναι υποστηρικτής των Ημερών Μηχανικής 2015 και ενέταξε στο πρόγραμμα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου, με θέμα «Εθνικό Εργαστήριο για τη δημιουργία της Στρατηγικής Ατζέντας Έρευνας και Καινοτομίας της Πρωτοβουλίας Κοινού Προγραμματισμού URBAN EUROPE». Εκδήλωση στις Ημέρες Μηχανικής ενέταξε και το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, η οποία διοργανώθηκε στις 8 Μαΐου στη Λευκωσία (Τελική εκδήλωση PV NET), όπως και το IEEE (Διάλεξη «Ο Μηχανικός ως Διευθυντικό Στέλεχος και τα Καθήκοντά του»), στις 6 Μαΐου.

 

Ακόμα δυναμικότερη ήταν η παρουσία και η στήριξη του ιδιωτικού τομέα στον όλο θεσμό αφού δέκα εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα, τραπεζικά ιδρύματα, ασφαλιστικές, πανεπιστήμια και άλλες, χορήγησαν οικονομικά τις εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να τις προσφέρουμε όλες δωρεάν για το κοινό. Σκοπός των Ημερών Μηχανικής είναι η ενημέρωση των μηχανικών, και όλων των πολιτών, για τη μηχανική επιστήμη και το επάγγελμα του μηχανικού και για τους σημαντικούς ρόλους και ευθύνες που διαδραματίζουν στη σημερινή εποχή, σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Ειδικότερα, η απονομή του Βραβείου Μηχανικής στοχεύει στην ανάδειξη των σύγχρονων εξελίξεων και επιτευγμάτων της μηχανικής επιστήμης και του αντίκτυπου που έχει η εφαρμογή τους στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του ΕΤΕΚ είναι οι Ημέρες Μηχανικής να αποτελέσουν μέσο προβολής της μηχανικής και της συμβολής της στην ανάπτυξη της Κύπρου, όπως και αφορμή για ανοιχτό διάλογο και εποικοδομητική συζήτηση για όλα αυτά που απασχολούν την κοινότητα των μηχανικών, αλλά και ευρύτερα την κυπριακή κοινωνία.

 

Η μηχανική ως επιστήμη και οι μηχανικοί, ως πολίτες τούτου του τόπου, μπορούν να είναι οι αγγελιαφόροι αλλά και οι σκαπανείς της αλλαγής και της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της Κύπρου. Το χρωστούμε στις επόμενες γενιές. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και αγωνία για το ΕΤΕΚ και εκεί είναι που θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε τους πόρους, την προσπάθεια και το πάθος μας τα επόμενα χρόνια.

 

Στέλιος Αχνιώτης, Πολιτικός Μηχανικός,
Πρόεδρος ΕΤΕΚ

Tags: Άρθρα και αναλύσεις, Βραβείο Μηχανικής ΕΤΕΚ, Ημέρες Μηχανικής ΕΤΕΚ
Cyta RCB Bank Modesoft

 

 

Το ΕΤΕΚ στον Τύπο
Εγγραφή στο Newsletter
Πληρώστε ηλεκτρονικά τη συνδρομή σας.

 

 

Copyright © ETEK 2018 All Rights Reserved
Disclaimer | Privacy