English Version Ελληνική Έκδοση Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Επικοινωνία Facebook Youtube LinkedIn
Εξειδικευμένη Αναζήτηση 
Ποιότητα
Αμεροληψία
Επιστημονικότητα
Τεκμηρίωση
Παρεμβατικότητα
Back

Μετά την επιτυχή διοργάνωση της έκθεσης «Η Βυζαντινή Αρχιτεκτονική της Κύπρου» μέσα από σχέδια και υδατογραφίες του αρχιτέκτονα Ανδρέα Φιλίππου στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, όπου έγινε και η παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου, η έκθεση μεταφέρεται στην Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά στη Λάρνακα (Σταδίου 45, Τηλ. 24621109)

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Πανιερώτατος Μητροπλοτίτης Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομος την 1η Νοεμβρίου 2013, 19:00.

Διάρκεια: 1 – 29 Νοεμβρίου 2013

 

Θα γίνει επίσης παρουσίαση του βιβλίου από τον Δρα Χριστόδουλο Χ’Χριστοδούλου.

 

Παράλληλα θα λειτουργήσει και έκθεση υδατογραφίας με τίτλο «Ο ΧΑΛΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ». Θα εκτεθούν 122 έργα που παρουσιάζουν σπάνια δείγματα της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς μέσα στο κυπριακό τοπίο που έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει τις υδατογραφίες αυτές σε προσιτές τιμές. Τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για κοινωφελή σκοπό.

 

Το βιβλίο « Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» ερευνά, εξετάζει, απεικονίζει και σχολιάζει τα σημαντικότερα βυζαντινά αρχιτεκτονικά μνημεία όλης της Κύπρου από τον 9ο μέχρι τον 17ο αιώνα, διαρθρωμένα κατά αρχιτεκτονικούς τύπους. Αποτελεί συμπλήρωμα της προηγούμενης εργασίας «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΤΡΟΟΔΟΥΣ» που εκδόθηκε το 2006.

Έκδοση και έκθεση αποτελούν προσωπική κατάθεση του Ανδρέα Φιλίππου, ο οποίος μελέτησε, σχεδίασε και προβάλλει με περισσή αγάπη τα βυζαντινά μνημεία του τόπου μας. Παρουσιάζονται εκατοντάδες σχέδια και υδατογραφίες ναών των κατεχόμενων και ελεύθερων περιοχών της Κύπρου, που ο συγγραφέας άρχισε να δημιουργεί πριν αρκετά χρόνια και συνέχισε για μια ολόκληρη ζωή με συνέπεια και υπομονή, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται το Χρονικό από τις επισκέψεις στις κατεχόμενες περιοχές για εντοπισμό των βυζαντινών μνημείων, στο οποίο περιγράφονται με συγκλονιστικό τρόπο οι μοναδικές εμπειρίες και τα συναισθήματα από αυτή τη δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκε ο συγγραφέας.

 

 


Στην έκθεση παρουσιάζεται η σχέση κειμένου και εικονογράφησης και αναδεικνύεται ο μοναδικός συνδυασμός τους. Παράλληλα οι σχεδιαστικές απεικονίσεις των μνημείων λειτουργούν αυτόνομα ως έργα αξιοπρόσεκτης ποιότητας και ευαισθησίας του δύσκολου είδους της υδατογραφίας. Διαθέτουν αρετές μικρογραφίας, προσέχουν τη λεπτομέρεια και επιμένουν στην ακρίβεια.

Μέσα από τις υδατογραφίες του Ανδρέα Φιλίππου, τα αριστουργήματα αυτά της βυζαντινής τέχνης, λειτουργούν σε μια άρρηκτη σχέση μέσα στο κυπριακό τοπίο και το διαυγές φως της Κύπρου.

Το βιβλίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη μελέτη της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής της Κύπρου, που η υλοποίησή της απαίτησε πολύ χρόνο και μεγάλη προσπάθεια. Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει τον δημιουργό που μόχθησε γι’ αυτό το σημαντικό έργο.

Την ημέρα των εγκαινίων το βιβλίο θα διατίθεται σε μειωμένη τιμή.
 

Πρόσκληση και πρόγραμμα

Tags: Αρχιτεκτονική, Αρχιτεκτονική Τοπίου, Παρουσίαση βιβλίου, Πολιτιστικά
Cyta RCB Bank Modesoft

 

 

Το ΕΤΕΚ στον Τύπο
Εγγραφή στο Newsletter
Πληρώστε ηλεκτρονικά τη συνδρομή σας.

 

 

Copyright © ETEK 2018 All Rights Reserved
Disclaimer | Privacy