English Version Ελληνική Έκδοση Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Επικοινωνία Facebook Youtube LinkedIn
Εξειδικευμένη Αναζήτηση 
Ποιότητα
Αμεροληψία
Επιστημονικότητα
Τεκμηρίωση
Παρεμβατικότητα
Back

ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ICOMOS που θα γίνει την Παρασκευή 3.06.2016 στις 19:00 αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Τμήματος του ICOMOS στο αμφιθέατρο των κεντρικών γραφείων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στην Οδό Κινύρα 5-6, 1102 Λευκωσία.

«Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων-Το παράδειγμα της Αθήνας»

 

Δομή διάλεξης-περιεχόμενο
Η Διάλεξη, αποτελούμενη από 3 βασικά μέρη (Α. Β. και Γ.) στο μέρος Α., πραγματεύεται έννοιες που σχετίζονται με το θέμα της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, ως δυναμικού διαλόγου ανάμεσα στα διάφορα ιστορικά στρώματα της πόλης. Ο διάλογος πραγματοποιείται με τη δημιουργία πλέγματος ιστορικών και σύγχρονων χώρων, που συνδέονται μ’ ένα συνεχές περπάτημα μέσα από πεζόδρομους. Κύριος στόχος της ενοποίησης είναι η αποκατάσταση της μνήμης και της ιστορικής συνέχειας των πόλεων και των οικισμών, για την απόδοση στους πολίτες και τους επισκέπτες, χώρων ανάγνωσης της ιστορίας και του πολιτισμού τους. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα προβλήματα των σημερινών πόλεων, ως η κύρια αιτία απώλειας της μνήμης, της ιστορικής συνέχειας και κατ’ επέκταση της φυσιογνωμίας τους.
Στο μέρος Β., παρουσιάζεται η φυσιογνωμία της Αθήνας , ως της κατ’ εξοχήν ιστορικής πόλης, μέσα από μια ιστορική αναδρομή από χάρτες του Τραυλού, καθώς και τα προβλήματα ασυνέχειας του πολεοδομικού της ιστού και της ιστορίας της, πριν από την εφαρμογή του προγράμματος της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.(Ε.Α.Χ.Α.) και άλλων Αρμόδιων Φορέων. Το πρόγραμμα της ΕΑΧΑ, αποτελεί το βασικό αντικείμενο της παρουσίασης στη συνέχεια, και παρουσιάζονται η ανάλυση του χώρου μελέτης και οι αρχικοί προβληματισμοί μέσα από τη Μελέτη Πλαίσιο, που εκπόνησαν Ιδιώτες Μελετητές για την Εταιρεία.
Το αποτέλεσμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, παρουσιάζεται μέσα από τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό των 6 σημαντικών Αρχαιολογικών της Χώρων που εντάσσονται στο πρόγραμμα της Ε.Α.Χ.Α., καθώς και με εικόνες της πόλης του πριν και του σήμερα.
Τέλος, στο μέρος Γ., παρουσιάζονται τα συμπεράσματα και η προτεινόμενη μεθοδολογία που μπορεί να ακολουθηθεί για έργα ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων. Η μεθοδολογία προκύπτει τόσο μέσα από τη Μελέτη Πλαίσιο της Ε.Α.Χ.Α., όσο και μέσα από εμπειρίες άλλων παρόμοιων έργων που εκπόνησε η Μάρω Παπαδοπούλου, Αρχιτέκτων, σε συνεργασία με άλλους Συνεργάτες της στην Αθήνα.

 

Ομιλητής: Μάρω Παπαδοπούλου, Αρχιτέκτονας

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Μάρω Παπαδοπούλου είναι Αρχιτέκτων( Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο Αθήνα 1979).
Από το 2015 μέχρι σήμερα, είναι Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Υποστήριξης του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Από το 2001 -2015 ως Λειτουργός Πολεοδομίας του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως εργάστηκε σε 4 Κλάδους. Υπήρξε επίσης ως Εκπρόσωπος του Τμήματος Μέλος Κριτικής Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών και Μέλος διαφόρων άλλων Επιτροπών. Από το 1980-2001 διατηρούσε Αρχιτεκτονικό Γραφείο στην Αθήνα. Παράλληλα εργάστηκε στην Εταιρεία «Ολυμπιακό Μετρό Αθήνας» ως Υπεύθυνη Αρχιτέκτων των Αρχαιολογικών Ανασκαφών για την κατασκευή των σταθμών Μοναστηρακίου και Θησείου (1993-1998), καθώς και στην Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε., ως Υπεύθυνη Αρχιτέκτων για τα έργα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων της περιοχής Κεραμεικού και Γκαζιού (1998-2001).
Συμμετείχε σε Εθνικούς και Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και έλαβε 2 πρώτα βραβεία, εκ των οποίων το 1 αφορά «τη Διαμόρφωση της Πλατείας Κεραμεικού»,1 δεύτερο βραβείο και 3 επαίνους. Πραγματοποίησε Διαλέξεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Μελέτες και άρθρα της δημοσιεύτηκαν σε Ελληνικά και Ξένα περιοδικά και έχει εκθέσει έργα της: στην 11η Biennale Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Παρίσι 1980, στη Β΄Biennale Νέων Καλλιτεχνών Ευρωπαϊκών Χωρών Μεσογείου, Θεσσαλονίκη 1986, στη 19η Triennale Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής , Μιλάνο 1996, στη Γ’ Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων , Αθήνα 2001 και στην Ευρωπαϊκή Έκθεση Γυναικών Αρχιτεκτόνων, Αθήνα 2005.

 

 

Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Tags: Αρχιτεκτονική, Αρχιτεκτονική Τοπίου, Διάλεξη
Cyta RCB Bank Modesoft

 

 

Το ΕΤΕΚ στον Τύπο
Εγγραφή στο Newsletter
Πληρώστε ηλεκτρονικά τη συνδρομή σας.

 

 

Copyright © ETEK 2018 All Rights Reserved
Disclaimer | Privacy