Νεα και Ανακοινωση
Καταπόνηση από την έκθεση στις ηλεκτρονικές συσκευές
Επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει δυστυχώς ότι οι άνθρωποι αποκτούν σημαντικά προβλήματα υγείας λόγω της έκθεσής τους στις εν λόγω ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, τάμπλετ) αλλά και άλλες ηλεκτρονικές οθόνες. Αυτή η καταπόνηση από την έκθεση στα ηλεκτρονικά η οποία είναι πλέον γνωστή και ως «ψηφιακή κόπωση» ή «ψηφιακή καταπόνηση» είναι μια εξαιρετικά σημαντική και ανησυχητική πτυχή της σύγχρονης ζωής. Μερικά από τα πιο κύρια συμπτώματα της καταπόνησης από την έκθεση στα ηλεκτρονικά είναι τα παρακάτω:
- Κόπωση και εξάντληση: Οι πολλές ώρες που περνάμε μπροστά από οθόνες μπορούν να οδηγήσουν σε συνεχή κόπωση και να εξαντλήσουν τον νου και το σώμα μας.
- Στατική θέση: Στο σώμα μας, λόγω της στατικής θέσης που χρησιμοποιούμε για να κοιτάζουμε την οθόνη των ηλεκτρονικών συσκευών, είναι πιθανό να οδηγήσει σε προβλήματα μυών, στην πλάτη και στον λαιμό.
- Προβλήματα με τα μάτια: Η μακροχρόνια έκθεση σε οθόνες μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ερεθισμούς και άλλα προβλήματα με την όραση.
- Διαταραχές ύπνου: Η έκθεση στο φως των ηλεκτρονικών οθονών, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας. Ιδίως το μπλε φως που εκπέμπουν ηλεκτρονικές οθόνες (όπως οι οθόνες των υπολογιστών και των τηλεοράσεων) μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σε μεγάλό βαθμό.
- Καταστάσεις άγχους και κατάθλιψης: Η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών συνδέεται με αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης σε ορισμένους ανθρώπους.
- Μείωση της προσοχής και της γνωστικής απόδοσης: Οι πολλές διακοπές και η αυξημένη ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να μειώσουν την ικανότητά μας να εστιάζουμε και να επιλύουμε προβλήματα.
- Στρες από την τεχνολογία: Η συνεχής χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και η εξάρτηση από αυτές μπορεί να προκαλέσει μεγάλο στρες και ψυχολογικά προβλήματα ιδίως στους έφηβους.
Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην καταπόνηση από την έκθεση στα ηλεκτρονικά είναι:
- Χρόνος έκθεσης: Όσο περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά από οθόνες για εργασία, διασκέδαση, κοινωνική επικοινωνία κ.λπ., τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα καταπόνησης.
- Τύπος συσκευής: Η χρήση συσκευών με μικρότερες οθόνες, χαμηλή ανάλυση και ανεπαρκή φωτισμό μπορεί να επιδεινώσει την καταπόνηση.
- Θέση και γωνία θέασης: Η κλίση της κεφαλής και οι γωνίες θέασης κατά τη χρήση των συσκευών μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον αυχένα και την πλάτη.
Για να αντιμετωπίσουμε την καταπόνηση από την έκθεση στις ηλεκτρονικές συσκευές, μπορούμε να λάβουμε μερικά μέτρα προφύλαξης όπως:
- Περιορισμός χρόνου έκθεσης: Προσπαθούμε να μειώσουμε τον χρόνο που περνούμε μπροστά στην οθόνη των ηλεκτρονικών συσκευών, ιδίως αν αυτός ο χρόνος έχει να κάνει με την περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάνουμε συχνά διαλείμματα τα οποία συνδυάζουμε με τεντώματα και περπάτημα όπου είναι δυνατόν.
- Φροντίδα των ματιών: Κάνουμε συχνά διαλείμματα και εστιάζουμε σε αντικείμενα μακριά για να ανακουφίσουμε την πίεση από τα μάτια.
- Κατάλληλος φωτισμός: Βεβαιωνόμαστε ότι η περιοχή γύρω από την οθόνη είναι καλά φωτισμένη ώστε να μειώνεται η πίεση στα μάτια.
- Σωστή θέση σώματος: Κρατούμε την πλάτη ευθεία και το κεφάλι σε φυσιολογική θέση κατά τη χρήση των συσκευών για να αποφύγουμε την πρόκληση προβλημάτων στους μυς, στην πλάτη και στον λαιμό.
- Χρήση φίλτρων μπλε φωτός: Χρησιμοποιούμε τα ενσωματωμένα φίλτρα μπλε φωτός που μπορούν να μειώσουν την καταπόνηση ιδίως τις βραδινές ώρες σε όσες ηλεκτρονικές συσκευές τα έχουν.
- Κοινωνικότητα: Επιζητούμε την κοινωνικοποίηση με άλλους ανθρώπους σε φυσική μορφή και όχι μόνο μέσω των ηλεκτρονικών συσκευών.
Είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τις πιθανές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών και να προσαρμόσουμε τις συνήθειές μας ώστε να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη ψηφιακή ζωή. Ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι να διατηρούμε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει φυσική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή και επαρκή ύπνο για την προστασία της υγείας μας.
Δρ Γεώργιος Παναγή, ηλεκτρονικός μηχανικός