Νεα και Ανακοινωση
Ολοκληρώθηκε το εργαστήρι «Γιατί χρειάζεται ο Χωροταξικός Σχεδιασμός σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος;»
Με ιδιαίτερη επιτυχία και με συμμετοχή πέραν των 50 ατόμων, ολοκληρώθηκε το εργαστήρι «Γιατί χρειάζεται ο Χωροταξικός Σχεδιασμός σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος;», που διοργανώθηκε από το ΕΤΕΚ, με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Frederick, κατόπιν πρωτοβουλίας της Επιτροπής Ειδικότητας Πολεοδομίας-Χωροταξίας του ΕΤΕΚ, στις 19 Μαΐου 2022.
Σκοπός του εργαστηρίου ήταν να τεθούν προβληματισμοί και να γίνει ανταλλαγή απόψεων για καίρια ζητήματα που αφορούν στην γενική χωροταξική πολιτική που πρέπει να ακολουθείται για την προαγωγή και τον έλεγχο της ανάπτυξης της χώρας μας. Έμφαση δόθηκε κατά την εκδήλωση στη σημασία της ύπαρξης ενός ενιαίου και ολιστικού κοινωνικο-οικονομικού και χωροταξικού σχεδιασμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο στη χώρα μας, ώστε η ανάπτυξη να σχεδιάζεται ορθολογικά και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του τόπου, με σεβασμό στην ταυτότητα της Κύπρου, το περιβάλλον και τους ανθρώπους της.
Ομιλητής στο εργαστήρι ήταν ο δρ. Ευάγγελος Ασπρογέρακας, Επίκουρος Καθηγητής Χωροταξίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Frederick. Κατά την εκδήλωση τοποθετήθηκαν επίσης επί διάφορων πτυχών του πολυδιάστατου αυτού θέματος, ο δρ. Κώστας Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Κυριάκος Κούνδουρος, Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, η κ. Ειρήνη Χατζησάββα, Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, η κ. Ιωάννα Κωνσταντινίδου, εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, η κ. Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιων Επενδύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών και ο δρ. Νικόλας Κυριακίδης, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού «Oxygono». Τη συζήτηση συντόνιζε ο δρ. Βύρων Ιωάννου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΕΤΕΚ και Συντονιστής της Επιτροπής Ειδικότητας Πολεοδομίας-Χωροταξίας του ΕΤΕΚ.
Στο χαιρετισμό του στο εργαστήρι, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η μη εφαρμογή του Σχεδίου (Σχέδιο για τη Νήσο) έχει αναπόφευκτα προκαλέσει σειρά αρνητικών συνεπειών στις οποίες δόθηκαν λύσεις σε τοπικό επίπεδο μέσα από αποσπασματικές και σπασμωδικές προσπάθειες λόγω απουσίας ενός καθολικού οράματος και σχεδιασμού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διακριτός χαρακτήρας και ειδικός αναπτυξιακός ρόλος για την κάθε πόλη ή μεταξύ πόλεων και υπαίθρου, ή μεταξύ ορεινών, παράκτιων και ημιορεινών περιοχών. Αντί τούτου πολλές φορές οι πολεοδομικές αποφάσεις βασίζονται σε μια στρεβλή ερμηνεία της αρχής της αναλογικότητας, δηλαδή αφού έγινε κάποια ρύθμιση για μια περιοχή θεωρείται αυτόματα κεκτημένο δικαίωμα για πολλές.
Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμα που θα ακούσουμε στη σημερινή διάλεξη αποτελεί πάγια θέση του ΕΤΕΚ πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη και θα πρέπει να προωθηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η εκπόνηση ενός Στρατηγικού Χωρικού Σχεδίου για τη Νήσο, το οποίο θα αφορά ολόκληρη την Κύπρο και θα καθορίζει την ισορροπημένη κατανομή των πόρων, των ευκαιριών ανάπτυξης, των υποδομών, των μεγάλης κλίμακας χρήσεων…»
Κατά τη συζήτηση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη καθορισμού μιας ολιστικής προσέγγισης για τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας μας, που θα λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, την κατανομή του πληθυσμού, τις ανάγκες της κοινωνίας και τους επιδιωκόμενους στόχους της πολιτείας αναφορικά με τις χρήσεις γης, τη διατήρηση της φύσης και του τοπίου, τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την κοινωνική συνοχή και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη περιορισμού της διάσπαρτης ανάπτυξης στη χώρα μας, η οποία αναπόφευκτα είχε ως συνεπακόλουθο, μεταξύ άλλων, συγκρούσεις και ασυμβατότητες, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη χωροθέτηση τομεακών αναπτύξεων (βιομηχανία, τουρισμός, γεωργική ανάπτυξη κ.α.). Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στον πυρήνα της χωροταξικής πολιτικής για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις για επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 (Fit for 55) και τις προκλήσεις που αναμένεται να επιφέρει η αύξηση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα κατά τα επόμενα έτη. Κατά την εκδήλωση τέθηκε επίσης η σημασία ύπαρξης εθνικών κατευθύνσεων, συνεργειών και συντονισμού ανάμεσα σε τομεακές για την υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος για τη χώρα μας. Συζητήθηκε επίσης η συμβολή που μπορεί να έχει ο χωροταξικός σχεδιασμός στη μακροπρόθεσμη παροχή προσιτής στέγης, σε συνάρτηση με ένα βιώσιμο σύστημα δημόσιων και ιδιωτικών μεταφορών.
H παρουσίαση του κ. Ασπρογέρακα