Δημοσίευση
Ε/κ και Τ/κ μηχανικοί ενώνουν δυνάμεις για ένα πράσινο ενεργειακό μέλλον

- Οι Επιτροπές Επαφών Ε/κ και Τ/κ μηχανικών συνδιοργάνωσαν σεμινάριο με θέμα «Η προοπτική και η ανάπτυξη οικονομίας πράσινου υδρογόνου στην Κύπρο και η επίδραση της στο περιβάλλον»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο με θέμα: «Η προοπτική και η ανάπτυξη οικονομίας πράσινου υδρογόνου στην Κύπρο και η επίδραση της στο περιβάλλον», με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία και τη δημόσια διοίκηση, στις 7 Μάϊου 2025 στο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Κέντρο του ΕΤΕΚ στη Λευκωσία.
Το σεμινάριο που συνδιοργάνωσαν οι Επιτροπές Επαφών Ε/κ και Τ/κ μηχανικών για θέματα μηχανικής επιστήμης, συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων και είχε ως βασικούς στόχους την επιβεβαίωση των καλών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων μηχανικών στον τομέα της πράσινης μετάβασης, την παρουσίαση και συζήτηση των τεχνικών προκλήσεων αλλά και την προοπτικής που έχει η χρήση του υδρογόνου στην Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια του του σεμιναρίου έγιναν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από τους Ανδρέα Πουλλικά, Καθηγητή Συστημάτων Ενέργειας στο Πανεπιστήμιου Frederick, κ. Μάκη Κετώνη, Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Υδρογόνου, Δρ Χρύσω Σωτηρίου, εμπειρογνώμονα για την κλιματική αλλαγή, ideopsis Ltd και κ. Serhat Uludağ , Γενικό Διευθυντής της Engie Trading.
Σε χαιρετισμό του στο σεμινάριο ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή τόνισε τη σημασία της πράσινης μετάβασης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν αμφισβητείται ο προορισμός προς την πράσινη μετάβαση και την απανθρακοποίηση της οικονομίας μας. «Αυτό που εμείς αμφισβητούμε είναι το μονοπάτι που έχουμε επιλέξει για να επιτύχουμε την απανθρακοποίηση», είπε και πρόσθεσε πως «ενώ η πράσινη μετάβαση συνεπάγεται αρχικά κόστη, αυτά μέχρι σήμερα έχουν επιβαρύνει την κοινωνία στο σύνολό της – ιδιαίτερα τους πολίτες που βιώνουν ενεργειακή φτώχεια – ενώ τα οφέλη έχουν περιοριστεί σε λίγους».
Ο κ. Κωνσταντή έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, υποδεικνύοντας πως ήταν και παραμένουν η ελπίδα για ένα πράσινο μέλλον και «δεν πρέπει να μετατραπούν σε ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο για πλουτισμό των λίγων εις βάρος των πολλών».
Σε σχέση με το πράσινο υδρογόνο ανέφερε ότι αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο. «Η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους, την επιστημονική της γνώση και γεωγραφική της θέση, ώστε να καταστεί περιφερειακός ηγέτης στην παραγωγή, αποθήκευση και χρήση ενέργειας», είπε.
Αναφερόμενος στο σεμινάριο ο κ. Κωνσταντή ανέφερε ότι αποτελεί κάτι περισσότερο από μια εκδήλωση: είναι μια πλατφόρμα για ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία μεταξύ των μηχανικών από τις δύο κοινότητες, με στόχο την ενίσχυση των συνεργειών και την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων. «Μαζί μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες- τεχνικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές- που θα μας φέρουν πιο κοντά σε ένα πράσινο ενεργειακό μέλλον».
Των εισηγήσεων των ομιλητών ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό, που ανέδειξαν το ζωηρό ενδιαφέρον και την ανάγκη περαιτέρω δικοινοτικής τεχνικής συνεργασίας στα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης.