Δημοσίευση

Ζητά ενημέρωση το ΕΤΕΚ για Δασικό Πάρκο Ακάμα

 

  • Τα επόμενα βήματα, η υλοποίηση των σχεδιασμών, οι θέσεις του Επιμελητηρίου και η ανάγκη το περιβαλλοντικό διαμάντι του τόπου να προστατευτεί

 

Επίσημη ενημέρωση αναφορικά με το σύνολο των έργων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε επίκεινται να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα, είτε παραμένουν σε εκκρεμότητα σε σχέση με το Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ) Ακάμα, ζητά το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης», ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή, απέστειλε επιστολή προς την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος και τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών. Μέσω της επιστολής, εισηγείται τη σύγκληση σύσκεψης με στόχο την επίσημη ενημέρωση, τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για τις επόμενες ενέργειες.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εκκρεμότητα που παρατηρείται στην υλοποίηση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τους Κόμβους Υποδομών Διαχείρισης του Πάρκου – ένα θέμα που, παρότι έχει τεθεί εδώ και καιρό, δεν έχει ακόμη προχωρήσει.

Η επιστολή παραπέμπει επίσης σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίνεται η συνέχιση της διαδικασίας επαναξιολόγησης του σχεδιασμού των Υποδομών Διαχείρισης και των υπόλοιπων έργων και λειτουργιών του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα. Στο πλαίσιο της εν λόγω απόφασης, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε το ΕΤΕΚ, επανεξετάζονται οι οδεύσεις εκτός της Φάσης Α’, οι προτεινόμενοι κόμβοι (σημεία επίσκεψης για το σύνολο του έργου), καθώς και το σύστημα διακίνησης εντός του πάρκου με γνώμονα τη βιώσιμη κινητικότητα.

Τα δε κριτήρια αναθεώρησης, σύμφωνα και πάλι με ενημέρωση που είχε το ΕΤΕΚ, περιλαμβάνουν την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη δυνατότητα περιορισμού του, την αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών, την ενίσχυση της διασύνδεσης του πάρκου με τις γύρω κοινότητες, καθώς και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.

Ως επόμενο βήμα προσδιορίζεται η έναρξη διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης επί του αναθεωρημένου Σχεδίου, με τη συμμετοχή των κοινοτήτων της περιοχής Ακάμα, της Επαρχιακής Διοίκησης, των οικείων δήμων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, του ΕΤΕΚ και άλλων οργανωμένων φορέων. Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης και στον καθορισμό του τρόπου εξέτασης των απαιτούμενων μελετών για την τελική έγκριση και υλοποίηση των έργων.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ εισηγείται, λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, τη σύσταση τεχνοκρατικής επιτροπής παρακολούθησης, με τη συμμετοχή και του Επιμελητηρίου, η οποία θα λειτουργεί τόσο συντονιστικά όσο και ως μηχανισμός διασφάλισης της ορθής υλοποίησης των έργων και της προστασίας του Ακάμα.

 

Θέσεις και εισηγήσεις ΕΤΕΚ

1. Σύσταση τεχνοκρατικής επιτροπής παρακολούθησης:

  • Συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή του ΕΤΕΚ, με σκοπό τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Ακάμα.

2. Δομημένη διαβούλευση:

  • Υιοθέτηση διαδικασιών ουσιαστικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ανά περίπτωση και έργο, με αναφορά στη Σύμβαση του Aarhus.

3. Επανασχεδιασμός και αποκατάσταση Φάσης Α’ προς αντιστροφή της βλάβης:

  • Σύσταση ομάδας παρακολούθησης για την αποκατάσταση του τοπίου, με αντικείμενο την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, τη διασύνδεση με τις κοινότητες και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.
  • Εμπλουτισμός της ομάδας έργου με κατάλληλες ειδικότητες όπως αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου και περιβαλλοντολόγους.

4. Αναθεώρηση σχεδιασμού επόμενων έργων:

  • Επαναξιολόγηση των αρχών σχεδιασμού με συμμετοχή της μελετητικής ομάδας του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.
  • Διασφάλιση της συμμετοχής όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων στο πλαίσιο της αναθεώρησης.
  • Ενίσχυση της διαχειριστικής ικανότητας των αρμοδίων αρχών, με δυνατότητα αξιοποίησης υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, όπου κρίνεται απαραίτητο.
  • Διασφάλιση της απαραίτητης τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης μέσω της συμπερίληψης όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων στους όρους των διαγωνισμών για μελετητικές υπηρεσίες. Το Επιμελητήριο μπορεί να συνδράμει σε αυτό, καταθέτοντας την άποψή του ανά περίπτωση αναλόγως των απαιτήσεων κάθε έργου.
  • Αξιολόγηση προσφορών βάσει της πλέον συμφέρουσας, από οικονομική άποψης πρότασης, με αυξημένη βαρύτητα του τεχνικού φακέλου της τάξης του 80%. Για έργα αρχιτεκτονικής ή πολεοδομικής φύσης, το ΕΤΕΚ προτείνει την προσφυγή σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σύντομης διάρκειας ή αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ιδεών, με το Επιμελητήριο να παρέχει υποστήριξη και, όπου ζητηθεί, να αναλαμβάνει τη διοργάνωση.

5. Εξειδικευμένα Πρότυπα και Προδιαγραφές:

  • Υιοθέτηση μεθοδολογιών και σχεδιαστικών προτύπων κατάλληλων για περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και εφαρμογή πρότυπων προδιαγραφών και απαιτήσεων για έργα ή εργασίες σε περιβαλλοντικά ευαίσθητα περιοχές  (π.χ. αποφυγή εκσκαφών, σχεδιασμός μονοπατιών, διαστάσεις). Εφόσον αντίστοιχα πρότυπα δεν είναι διαθέσιμα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν αντίστοιχα  ευρωπαϊκά πρότυπα από συναφή έργα ή να οριστεί ομάδα που θα συντάξει τις προδιαγραφές. Στην τελευταία περίπτωση το ΕΤΕΚ προτίθεται να συγκροτήσει εξειδικευμένη ομάδα εργασίας και να συντάξει τα πρότυπα εντός τριμήνου ή εξαμήνου.

 

Κ. Κωνσταντή: Όχι άλλα λάθη – Αυστηρός έλεγχος στα επόμενα βήματα

Μιλώντας στον «Πολίτη» ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή και ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή τόνισε πως το Επιμελητήριο ζητά τη σύγκληση σύσκεψης με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να τεθούν στο τραπέζι και να συζητηθούν ενδελεχώς τα επόμενα βήματα. «Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα λάθη», τόνισε σημειώνοντας πως χρειάζεται να διασφαλίσουμε, αφενός πως θα αντιστραφεί η βλάβη που έχει προκληθεί, και αφετέρου πως οποιοδήποτε επόμενο βήμα γίνει, θα ελεγχθεί αυστηρά, ώστε να μην γίνει κανένα άλλο αντίστοιχο ατόπημα. Επανέλαβε τέλος την ετοιμότητα του ΕΤΕΚ να συνδράμει με επιστημονική τεκμηρίωση και τεχνογνωσία για την επιτυχή υλοποίηση ενός σχεδίου που θα σέβεται το περιβάλλον, θα υπηρετεί τον επισκέπτη και θα στηρίζει την ανάπτυξη των κοινοτήτων της περιοχής Ακάμα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ