Δημοσίευση
To ETEK αποχαιρετά τον Γιώργο Πετρίδη

Το ΕΤΕΚ, με βαθιά θλίψη, αποχαιρετά το εκλεκτό μέλος του Γιώργο Πετρίδη, που απεβίωσε το Σάββατο 1η Μαρτίου 2025.
Ο Γιώργο Πετρίδης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινότητα των μηχανικών, λόγω της βαθιάς του γνώσης και κατάρτισης, της οξυδέρκειας που τον χαρακτήριζε αλλά και του απαράμιλλου ήθους και της ποιότητας που τον διέκρινε όχι μόνο ως επαγγελματία, αλλά και ως άνθρωπο. Υπήρξε μία εξέχουσα προσωπικότητα στον χώρο της γεωλογίας, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του μέσω του επιστημονικού του έργου και της αφοσίωσής του. Με μια καριέρα που διήρκεσε 58 χρόνια, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του κλάδου ενώ το ήθος, η επαγγελματική του ακεραιότητα και η αφοσίωσή του στην καινοτομία τον ανέδειξαν σε πρότυπο για τις νεότερες γενιές.
Διαθέτοντας ένα αξιοσημείωτο ακαδημαϊκό υπόβαθρο, ο Γιώργος Πετρίδης έλαβε το πτυχίο και τον μεταπτυχιακό του τίτλο στη Μηχανική Γεωλογία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Εμπλούτισε τις γνώσεις του αποκτώντας μεταπτυχιακούς τίτλους στη Δημόσια Διοίκηση και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Cyprus International Institute of Management και το International Correspondence Schools της Πενσυλβάνιας, αντίστοιχα.
Ξεκίνησε την καριέρα του στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης το 1967 όπου κατάφερε να φτάσει μέχρι και τη θέση του Διευθυντή το 1999. Μία θέση την οποία κατείχε μέχρι και την αφυπηρέτησή του από τη Δημόσια Υπηρεσία το 2005. Έχοντας εξειδίκευση στη Μηχανική Γεωλογία και στις γεωτεχνικές έρευνες και μικροζωνοποίηση αστικών και αγροτικών περιοχών, άφησε το επαγγελματικό του στίγμα μέσα από πληθώρα δημοσιεύσεων και μελετών. Η πολυετής εμπειρία του σε διεθνές επίπεδο, με ερευνητική δραστηριότητα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ελλάδα, η Τανζανία και η Παπούα Νέα Γουινέα, συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας διεπιστημονικής και διαπολιτισμικής προσέγγισης στη γεωλογική έρευνα και εφαρμογή.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο καθοριστικό του έργο για την καθιέρωση του γεωτεχνικού ελέγχου σε τεχνικά έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας. Ο ρόλος του ως Συντονιστής σε πληθώρα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, με αντικείμενο τους γεωκινδύνους, καθώς και η συμβολή του στην πολυκλαδική ομάδα που συγκροτήθηκε για την αποκατάσταση του μεταλλείου του Αμιάντου, καταδεικνύουν το εύρος της επιστημονικής του κατάρτισης και της ερευνητικής του συνεισφοράς.
Μετά την αφυπηρέτησή του, συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέσα από την ενεργή του συμμετοχή και δράση ως μέλος του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου στις ειδικότητες της Εφηρμοσμένης Γεωλογίας και της Μηχανικής Μεταλλείων. Αποτέλεσε εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ σε διάφορες επιτροπές, μεταξύ των οποίων η Τεχνική Επιτροπή για Φυσικό Λίθο και η Επιτροπή Αξιολόγησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Σχέδια και/ή Προγράμματα. Επίσης αποτέλεσε επί σειρά ετών μελός της επιστημονικής επιτροπής του ΕΤΕΚ για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή.
Εκτός από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του σταδιοδρομία, ο Γιώργος Πετρίδης διακρίθηκε για την κοινωνική του προσφορά, είτε μέσω της συμμετοχής του σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, είτε μέσω της υποστήριξης νέων επαγγελματιών στον τομέα της γεωλογίας.
Η συνεισφορά του στην επιστήμη και την κοινωνία διαμόρφωσε μια σπουδαία κληρονομιά, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές επιστημόνων και ερευνητών.