Δημοσίευση

Ενδιαφέροντα θέματα στο περιοδικό Φεβρουαρίου του ΕΤΕΚ

Ενδιαφέρουσα θεματολογία περιλαμβάνει το περιοδικό Φεβρουαρίου #296 του ΕΤΕΚ.

Το τεύχος Φεβρουαρίου φιλοξενεί θέματα όπως το ολοήμερο Εργαστήρι που διοργάνωσε το ΕΤΕΚ με θέμα «Προγραμματισμός, Σχεδιασμός και Υλοποίηση Έργων του Δημοσίου», η παρέμβαση του Επιμελητηρίου για σχέδια υπηρεσίας και κλίμακες εισδοχής, ο οπτικός έλεγχος πριν από την άδεια χρήσης οικοδομής τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας, το αίτημα του ΕΤΕΚ για δημιουργία Ηλεκτρονικού Οδηγού Πολεοδομικής Νομοθεσίας κ.α.

Το άρθρο της συντακτικής επιτροπής, το οποίο υπογράφει η Χημικός Μηχανικός δρ. Τασούλα Λεοντίδου, αναφέρεται στην τεχνητή νοημοσύνη. «Στην απλοϊκή μου προσπάθεια να κατανοήσω το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η βελτιστοποίηση της ΑΙ σκέφτηκα να ρωτήσω το ίδιο το ChatGPT αν πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πανάκεια. Πιο κάτω η απάντηση που πήρα: ‘Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πανάκεια διότι, παρά τις εντυπωσιακές της δυνατότητες, έχει σημαντικούς περιορισμούς και προκλήσεις. Αρχικά, εξαρτάται από την ποιότητα των δεδομένων που λαμβάνει, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προκαταλήψεις ή λανθασμένα αποτελέσματα. Επιπλέον, δεν διαθέτει πραγματική κατανόηση, αλλά λειτουργεί βάσει προτύπων και πιθανοτήτων, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε παρανοήσεις και λάθη. Ηθικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως η προστασία της ιδιωτικότητας και η απώλεια θέσεων εργασίας, επίσης υπογραμμίζουν τους περιορισμούς της. Τέλος, η εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη χωρίς ανθρώπινη εποπτεία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ή ακόμη και επικίνδυνες καταστάσεις’», αναφέρει στο άρθρο της η κ. Λεοντίδου.

Στο τεύχος 296 περιλαμβάνονται επίσης ενδιαφέροντα άρθρα / αναλύσεις τα οποία καταπιάνονται με φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους κλάδους δραστηριοποίησης του ΕΤΕΚ αλλά και την κοινωνία ευρύτερα, όπως:

  • Το πρόβλημα των διατηρητέων
  • COP29: Κρίσιμες κλιματικές αποφάσεις για το μέλλον του πλανήτη

Διαβάστε το περιοδικό εδώ