Δημοσίευση
Επιτυχής η εκδήλωση προβολής του ντοκιμαντέρ «Πέτρα στην Πέτρα» στη Λεμεσό

- Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την ταυτότητα του κυπριακού αγροτικού τοπίου και την ιστορία του ανώνυμου τεχνίτη της υπαίθρου.
Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση προβολής του ντοκιμαντέρ «Πέτρα στην Πέτρα», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 10 Ιουνίου 2025, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, στη Λεμεσό. Η προβολή αποτέλεσε την εναρκτήρια εκδήλωση του τριημέρου του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, κας Αντωνίας Θεοδοσίου, για την ξηρολιθική κληρονομιά — ενός τριημέρου αφιερωμένου στην ανάδειξη της διαχρονικής αξίας της ξηρολιθικής αρχιτεκτονικής και της συμβολής της στο τοπίο, την ιστορία και τη βιωσιμότητα του τόπου μας.
Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού του ΕΤΕΚ, με χορηγία του Υφυπουργείου Πολιτισμού-Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού και της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Film Festival), που διοργανώθηκε μεταξύ 26 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου 2024. Το ντοκιμαντέρ, μέσα από την έρευνα της ξηράς δόμησης και του ξηρολιθικού τοπίου, καταγράφει με επιστημονικότητα αλλά και ευαισθησία την ταυτότητα του κυπριακού αγροτικού τοπίου και την ιστορία του ανώνυμου τεχνίτη της υπαίθρου.
Στον χαιρετισμό του ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΕΤΕΚ, ο κ. Αλέξης Παπαδόπουλος, αρχιτέκτονας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου, εξήρε τη σημασία τέτοιων ενεργειών, σημειώνοντας ότι στόχος του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού που έχει καθιερώσει το Επιμελητήριο τα τελευταία 3 χρόνια είναι η οικονομική στήριξη έργων που εντάσσονται στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του και δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την κοινωνία, την επιστήμη και τον πολιτισμό. «Το ντοκιμαντέρ εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που θέλαμε να πετύχουμε με τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως το Επιμελητήριο αντιλαμβάνεται και προβάλλει με τις παρεμβάσεις του την αξία του πολιτιστικού τοπίου, ως πολύτιμου δημόσιου αγαθού. Επισήμανε πως «η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, ως ενός αδιάσπαστου συνόλου, είναι καθοριστική για τον πολιτισμό μας και την ποιότητα ζωής μας. Για να το επιτύχουμε αυτό, δύο είναι τα σημαντικά βήματα: να αντιληφθούμε και να καταγράψουμε την αξία της, αλλά και να σχεδιάσουμε τη στρατηγική για την προστασία, την ανάδειξη και την ένταξή της σε μία σύγχρονη πολιτιστική προσέγγιση».
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως πίσω από τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ βρίσκονται δύο άνθρωποι των οποίων η πρωτοβουλία και η αγάπη τους για το θέμα είχε ως αποτέλεσμα το ντοκιμαντέρ: η Αντωνία Θεοδοσίου και η Αναστασία Πήττα. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον σκηνοθέτη Πασχάλη Παπαπέτρου που έδωσε μορφή στην έρευνα των συναδέλφων, καθώς και τους συνεργάτες του στη δημιουργία της ταινίας, Νίκο Αβραμίδη, Κώστα Χαραλαμπίδη και Πανίκο Πετρίδη.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Πέτρα στην Πέτρα και τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ενώ υποστηρίχθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου, την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και το Κυπριακό ICOMOS.