Δημοσίευση

Θα απαγορευθεί η χρήση μολύβδου σε κυνηγετικά είδη;

Ο μόλυβδος είναι ένα μέταλλο με ιδιαίτερα διαδεδομένη χρήση αλλά και γνωστές τοξικές ιδιότητες. Είναι αποδεδειγμένο ότι επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας νευρομυϊκές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές και νεφρική ανεπάρκεια ακόμα και σε μικρές δόσεις έκθεσης. Ο μόλυβδος θεωρείται νευροτοξική ουσία για την οποία δεν υπάρχει ασφαλές όριο έκθεσης και που έχει μεταξύ άλλων και δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος των παιδιών.


Μια από τις ευρέως διαδεδομένες χρήσεις του μολύβδου είναι στην παρασκευή φυσιγγιών, σφαιρών και στον εξοπλισμό ψαρέματος. Οι συγκεκριμένες χρήσεις θεωρείται ότι επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και επιμολύνουν οργανισμούς που μπαίνουν στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου προκαλώντας τελικά συσσώρευση της τοξικής αυτής ουσίας στον οργανισμό.


Δεδομένης της τοξικής αλλά και διαδεδομένης χρήσης του Μολύβδου σε εφαρμογές όπως είναι το κυνήγι και το ψάρεμα εύλογα τίθεται το ερώτημα αν θα πρέπει να απαγορευθεί ή να περιορισθεί η χρήση του σε προϊόντα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες αυτές. Αυτό το ερώτημα έχει κληθεί να διαχειριστεί και να απαντήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ΕCHA) που στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής συλλέγει δεδομένα που θα αφορούν την ετοιμασία νέου περιορισμού που θα απαγορεύει τη χρήση μολύβδου σε φυσίγγια και σφαίρες και σε εξοπλισμό ψαρέματος.
Η πρόταση για τον νέο περιορισμό αξιολογείται με τελικό στόχο να ενταχθεί στο Παράρτημα ΧVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού με αρ. 1907/2006 (REACH). Το Παράρτημα αυτό περιλαμβάνει όλους τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις στη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών και συνεχώς εμπλουτίζεται με την προσθήκη κάθε χρόνο νέων περιορισμών.


Η πρόταση για εισαγωγή του περιορισμού στη χρήση μολύβδου στο κυνήγι και το ψάρεμα αφού θα καλύπτονται τα φυσίγγια και οι σφαίρες για χρήση στο κυνήγι και στη σκοποβολή καθώς και ο εξοπλισμός για ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό ψάρεμα.


Ως πρώτο βήμα στη διαδικασία εισαγωγής του περιορισμού έχουν κληθεί οι επηρεαζόμενοι και όσοι έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το θέμα να αποστείλουν τις απόψεις τους ή οποιαδήποτε δεδομένα κατέχουν στον ECHA. Ειδικότερα καλούνται να υποβάλουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων / υλικών ή τις πιθανές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που αναμένεται να υπάρξουν λόγω της εισαγωγής του περιορισμού. Οι πληροφορίες αυτές υποβάλλονται μέσω της ακόλουθης ιστοσελίδας του ECHA: https://echa.europa.eu/calls-for-comments-and-evidence


Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή σχολίων και δεδομένων είναι η 16η Δεκεμβρίου 2019. Τονίζεται ότι η έγκαιρη υποβολή δεδομένων ή απόψεων από τους επηρεαζόμενους είναι σημαντική για να εντοπιστούν οι πιθανές εξαιρέσεις που θα εισαχθούν στο κείμενο του περιορισμού.


Δρ Τασούλα Κυπριανίδου-Λεοντίδου
Χημικός Μηχανικός