Δημοσίευση

Εφαρμογή του άρθρου 11Β σε σχέση με επιβολή ΦΠΑ για υπηρεσίες συμβούλων αρχιτεκτόνων και μηχανικών στον κατασκευαστικό Κλάδο

Εξ αφορμής της ετοιμασίας προσχεδίου Εγκυκλίου του Τμήματος ΦΠΑ για το άρθρο 11Β του περί ΦΠΑ Νόμου η οποία ενοποιεί διάφορες εγκυκλίους και επιχειρεί να υπάρχει ομοιόμορφος φορολογικός χειρισμός και επειδή το ΕΤΕΚ έγινε δέκτης ερωτημάτων σημειώνονται τα εξής :

Η χρήση του άρθρου 11Β αφορά τις περιπτώσεις όπου υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες οι οποίες καταγράφονται αναλυτικά στην σχετική εγκύκλιο στα πλαίσια κατασκευής, μετατροπής, κατεδάφισης, επιδιόρθωσης ή συντήρησης οικοδομής, σε υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο. Στις περιπτώσεις αυτές δεν επιβάλλεται Φ.Π.Α. επί της παροχής των εν λόγω υπηρεσιών.

Επί του προκειμένου διευκρινίζεται όμως πως θα πρέπει να υπάρχει άμεση συσχέτιση ή ταύτιση των υπηρεσιών και του υποκείμενου στο φόρο πρόσωπο (αποδέκτη των υπηρεσιών) π.χ αν οι υπηρεσίες αφορούν κτίριο το υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο θα πρέπει να είναι (συν)ιδιοκτήτης ή αιτητής στην πολεοδομική ή οικοδομική άδεια ή να έχει τέτοια σχέση που να τεκμαίρεται η συσχέτιση.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται σύσταση στους μελετητές να συμβουλεύονται τους λογιστές που συνεργάζονται μαζί τους ή και την Υπηρεσία ΦΠΑ στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν αμφιβολίες για την ορθή εφαρμογή του άρθρου 11Β.